Holúbky

Holubky

Klenot východoslovenskej kuchyne, typicky východniarske jedlo pripravujúce sa hlavne od Braniska smerom na východ, to sú plnené kapustné listy, ktoré každý pozná pod názvom holubky. Nesmú chýbať nie len na žiadne pravej východoslovenskej svadbe, ale ani na rodinných oslavách, krstinách či dokonca karoch. Samozrejme, plnené kapustné listy nie sú výsadou len Východniarov, veď dobre ich poznajú aj v Poľsku pod názvom Gołąbki, v Maďarsku ich volajú töltött káposzta a na Ukrajine zase holubtsi. Svoje pomenovanie majú dokonca aj v Jidiš – holipshes. Toto jedlo sa z centrálnej európy dostalo prakticky do celého sveta a veľmi dobre ho poznajú aj v Amerike, tam už však pod celkom jednoduchým názvom – plnená kapusta.

Keď sme už spomenuli svadby – naozaj na takej pravej východniarskej svadbe holubky nilkdy nechýbajú a zväčša sa podávajú ako finálne jedlo. Aj na našej svadbe holubky chýbať nesmeli, keďže sme mali relatívne dosť hostí z okolia Humenného či Michaloviec a všetci si ich pochvaľovali. Chutili dokonca aj našej austrálskej kamoške, ktorá ich kombinovala celkom netradične – s parenou knedľou a pirohami. Nechápave pohľady len odbila vetou (ktorú sa zrejme naučila od Joeyho Tribianiho): holubky – dobre, knedľa – dobrá, pirohy výborné! Hadam budú chutiť aj vám.

Náš recept sa však nedrží ortodoxne originálu (aj keď čo je vlastne originál?), trochu sme si ho upravili. Ako mäsovú plnku používame mix bravčového a hovädzieho mäsa, ryže tiež nepridávame príliš veľké množstvo a hlavne do zmesi nedávame vajcia. Príde nám to zbytočné, naša mäsová plnka je totiž kompaktná a nerozpadáva sa. K holubkom sme si pripravili varené zemiaky omastené maslom a posypané petržlenovou vňaťou a paradajkovú omáčku. Využiť môžete tento recept na základnú paradajkovú francúzsku omáčku.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na holubky budete potrebovať (pre cca 4 osoby):
1 hlávkovú kapustu
500 g mletého mäsa (použili sme mix)
1 menšiu cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 lyžičku červenej mletej papriky
soľ a čerstvo mleté čiernie korenie
50 g ryže
200 g pasírovaných paradajok
1 lyžička rasce

 

A takto na to:

Z kapusty vyrežte hlúbik. Celú hlávku dájte variť do horúcej vody a postupne ako listy mäknú ich odoberajte a vysušte. Rozrežte ich na polovicu a stredovú pevnú časť vyrežte.

Pripravte si mäsovú zmes: mäso zmiešajte s pretlačeným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľou, paprikou, korením a soľou. Pridajte tiež uvarenú ryžu. V zásade podľa nás ryža ani nie je potrebná, masová zmes naozaj drží dobre spolu, takže ak vám z akýchkoľvek dôvodov ryža pri mletom mäsa prekáža môžete ju vynechať.

Mäsovou zmesou plňte kapustné listy a dobre ich zakrúťte, aj boky. Pokladajte na dno hrnca, pridajte k nim pasírované paradajky, osoľte, pridajte rascu a zalejte vodou, tak aby boli holubky celé ponorené. Na slabom plameni varíme 1 hodinu.

Holubky podávame s paradajkovou omáčkou a so zmiakmi omastenými maslom.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre