masove_gulky_recept

Mäsové guľky a zeleninový kuskus

Nebudeme klamať: potešilo nás, keď nás s ponukou na spoluprácu oslovila tak silná a známa tradičná značka ako je Becherovka Original. Vraj poďme spolu pripraviť pár jesenných mäsových receptov, ktoré by sa k tomuto nápoju ideálne hodili.  A prečo nie? Veď práve v tomto ročnom období sa vyslovene žiadajú trochu ťažšie a výdatné jedlá a po nich zase dobrý digestív, ktorým aj Becherovka nepochybne je. Tento bylinný likér začal predávať Ján Becher – karlovarský lekárnik – už v roku 1807, takže inými slovami je to kvalita preverená časom a v Čechách a na Slovensku má silnú tradíciu. Okrem alkoholu a vody jej obsah tvorí až 32 druhov byliniek a korenia a ako všetci dobre vieme, korenie a bylinky do kuchyne neodmysliteľne patria, takže spojenie dobrého jedla a Becherovky je absolútne prirodzená vec.

Niektoré bylinky, ktoré obsahuje Becherovka majú určite orientálny pôvod a tak sa v tomto našom prvom spoločnom recepte vyberieme práve týmto zemepisným smerom. Pripravíme si mäsové guľky a zeleninový kuskus. Dobrú chuť a nazdravie.

masove_gulky_recept

kosik

Na mäsové guľky so zeleninovým kuskusom budete potrebovať (pre 2 osoby):
500 g mletého mäsa – mix hovädzie a bravčové 50/50
1 vajce
hrsť hrubej strúhanky
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
lyžičku rasce
čerstvý tymián
vetvičku rozmarínu
1 chilli papričku
250 g kuskusu
2 mrvky
1 stonku zeleru
1 červenú papriku
1/5 l zeleninového vývaru
petržlenovú vňať (odvážnejší koriander)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej extra virgin

 

 

masove_gulky_recept

A takto na to:

  • V mažiari podrvte rascu, lístky tymiánu, nadrobno nasekané lístky rozmarínu a 2 strúčiky cesnaku. Zmiešajte s mletým mäsom. K mäsu pridajte vajce, hrsť hrubej strúhanky a na jemno nakrájanú cibuľu a chilli. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Zmes poriadne rukami premiešajte. Malý kúsok mäsa rýchlo opečte na rozpálenej panvici s trochou oleja. Ochutnajte, v prípade potreby ešte pridajte soľ alebo korenie.
  • Mokrými rukami tvarujte guľky o čosi menšie ako pingpongová loptička. Opekajte na panvici z každej strany do zlata.
  • Kuskus si pripravíte veľmi jednoducho. Na ďalšej panvici orestujte zeler, mrkvu a papriku, nie úplne do mäkka, zelenina by mala byť stále chrumkavá. Kuskus v miske zalejte horúcim vývarom tak, že hladina bude asi 1 cm nad kuskusom. Prikryte a nechajte asi desať minút oddychovať. Po desiatich minútach ho prekyprite vidličkou a zmiešajte s restovanou zeleninou. Dochuťte soľou, korením a olivovým olejom. Rozložte na tanier alebo panvičku a navrch naukladajte mäsové guľky. Výdatne ich zalejte olivovým olejom a posypte petržlenovou vňaťou. Ak máte radi exotickejšiu chuť tak použite vňať koriandru.TIP: mleté mäso môžete použiť aj čisto hovädzie alebo napríklad jahňacie.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

masove_gulky_recept

masove_gulky_recept

masove_gulky_recept

masove_gulky_recept

masove_gulky_recept

masove_gulky_recept

masove_gulky_recept

masove_gulky_recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre