peceny_bocik

Becher’s pomaly pečený bôčik s koreňovou zeleninou

Ja osobne pečený bôčik zbožňujem. Keď k nemu pridáte kyslú kapustu a zemiaky, dosiahnete kombináciu, ktorú máločo prekoná. Miška zase bôčik nemusí, pretože je príliš mastný, ale to nejako k tomuto druhu mäsa patrí. Bôčik považujem za ideálne jesenné a zimné jedlo. Obsahom kalórii totiž patrí k bohatším jedlám (má vysokú energetickú hodnotu) a naozaj obsahuje veľa tuku. Na druhej strane, pokiaľ ho nebudete jesť na kilá a každý deň, tak vám kúsok sem-tam neublíži. Ak ho pripravíte podľa tohto nášho recept, ktorý je (ako inak) inšpirovaný Becherovkou a doplníte o pečenú koreňovú zeleninu, získate jedlo tak trochou neobvyklej a jemne exotickej chuti. Nech sa páči: Becher’s pomaly pečený bôčik s koreňovou zeleninou.

Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou

kosik

Na Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou budete potrebovať (pre 4 osoby):
1 kg bravčového bôčika
1 lyžičku klinčekov
1 badián
vetvičku rozmarínu
hrsť šalvie
hrubozrnú soľ
čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu rasce
chilli papričku
1 kvaku
6 veľkých mrkiev
3 paštrnáky
1 zeler
2 batáty
1 strúčik cesnaku
1 dcl becherovky
1 pomaranč
olivový olej extra virgin

 

 

Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou

A takto na to:

  • Bôčik umyte, osušte a v hlbšom pekáči zasypte hrubozrnou soľou. V chlade nechajte odpočívať aspoň 24 hodín. Soľ nám z mäsa odstráni prebytočnú vodu, chuť bôčika bude výraznejšia a lepšia. Po 24 hodinách soľ z mäsa poriadne zmyte a znovu ho osušte. So soľou pri ďalšom spracúvaní už opatrne, slanosť by už v mäsa mala byť dostatočná. Kožu môžete narezať do tvaru mriežky. Do medzier nastrkajte klinčeky, badián a pár lístkov rozmarínu.
  • Rozsekajte na drobno zvyšné lístky rozmarínu a šalvie a v mažiari rozdrvte s cesnakom. Pridajte 4 lyžice olivového oleja. Vznikne masa podobná pestu. Votrite ju do mäsa z každej strany. Bôčik ešte posypte rascou, pridajte čerstvo namleté čierne korenie a nadrobno nakrájané chilli. Mäso polejte 1 dcl Becherovky. Pečte pri teplote 200 stupňov asi 15 minút. Po 15 minútach stiahnite teplotu na 160 stupňov, bôčik podlejte asi pol litrom vody a za občasnej kontroly a podlievania pečte 3 hodiny. Na konci pečenia ešte bôčik nechajte na 15 minút pod grilom.
  • Očistenú zeleninu nakrájajte na približne rovnaké kusy. Rozložte na pekáč, posypte rascou, hrubozrnou soľou, lístkami rozmarínu a zalejte olivovým olejom a šťavou z jedného pomaranča. Pečte pri teplote 160 stupňov dokým zelenina nebude hotová. Chrumkavá na povrchu, ale mäkká vo vnútri.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

peceny_bocik

Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou

Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou

Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou

Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou

Becher’s pečený bôčik s koreňovou zeleninou

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre