esíčka

Mandľové esíčka s citrónovou kôrou

Trúfam si povedať, že maslové pečivo je typické vianočné. Aspoň u nás doma to tak vždy bolo. A ak u vás nie, tak neviete, o čo prichádzate. Nie je podstatné či v tvare kolieska, hviezdičky, tyčinky, s dierkou uprostred alebo bez. Naša mamka pravidelne na Vianoce pečie také malé, jednohubkové hviezdičky plnené domácim džemom. A sú nenormálne dobré. Vždy ich napečie týždeň pred sviatkami a schováva po byte, aby sa nevyjedli. Nikdy jej to však nevyjde. Ideme za vôňou a pojeme koľko sa dá.

Tak som sa rozhodla, že jej tento rok budem konkurovať a urobím tieto rozkošné esíčka. Rozplývajú sa na jazyku a mandle im dodávajú jedinečnú chuť. Ja ich mám najradšej s čajom. Ak ich dobre schováte pred vašimi domácimi maškrtníkmi vydržia 2-3 týždne.

EDIT: Recept sme na istý čas stiahli, keďže sa nám ozvalo zopár ľudí, že sa nevydaril. V máji 2017 dvakrát odskúšali a aj keď sa s cestom pracuje ťažšie – funguje. Preto ho znovu publikujeme v nezmenenej podobe.

esíčka

kosik

Na mandľové esíčka s citrónovou kôrou budete potrebovať (60 ks):
250 g masla izbovej teploty
75 g práškového cukru
250 g hladkej múky
50 g kukuričnej múky
60 g mandľových lupienkov
1 lyžičku vanilkového extraktu
kôru z jedného chemicky neošetreného citróna
Na posypanie:
200 g 60% čokolády
mandle
citrónovú kôru

 

esíčka

A takto na to:

  • Rúru predhrejte na  180 stupňov. Dva veľké plechy vyložte papierom na pečenie a rozmixujte mandľové lupienky na drobno. Všetky suroviny vložte do vyššej nádoby a kuchynským robotom, alebo ručným mixérom rozmixujte. Bude to trvať niekoľko minút. Všetko sa musí vzájomne prepojiť, až vznikne pomerne hustá, ale roztierateľná hmota. Naplňte pevné vrecúško so zdobiacou špičkou. Klasické, igelitové zdobiace vrecká nestačia. Cesto je príliš tuhé a takmer s istotou vám môžem zaručiť, že sa roztrhá. Vrecko stláčajte a tvarujte cesto do písmena es (alebo tak, ako v mojom prípade celkom opačne, keďže som sa pomýlila a na chybu ma upozornil až Kamil pri kontrole fotiek). Pečte  cca 12 minút, kým nie sú okraje esíčok do zlatista upečené. Plech z rúry vytiahnite, nechajte 5 minút postáť a až tak ukladajte na mriežku úplne vychladnúť.
  • Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Esíčka v nej do polovice namáčajte, ukladajte na papier a posypte nadrobno nasekanými mandľami a citrónovou kôrou. Toto vianočné pečivo vám opäť dobre uskladnené vydrží pár týždňov.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

esíčka

esíčka

esíčka

esíčka

esíčka

esíčka

esíčka

 

Mižu

Vaše komentáre