Gazpacho

Gazpacho – španielska studená polievka

Španielsko je ďalšou krajinou, kam sme sa rozhodli vybrať na našom gurmánskom výlete svetom. Okrem toho, že je táto krajina obľúbenou dovolenkovou destináciou, je i krajinou dobrého jedla. Dalo by sa povedať, že je to naša druhá najobľúbenejšia krajina, ihneď po Grécku. Milí, usmievaví ľudia, temperament, pestrosť krajiny, to všetko vás očarí. Jedlo sa tu vyznačuje čerstvosťou a sezónnosťou. Nebolo náročné vybrať recept, ktorý by vystihoval naše milované Španielsko. Veď čo môže byť pre Španielsko výstižnejšie, ako gazpacho?

Gazpacho je studená zeleninová polievka, ktorá pochádza z južných oblastí Pyrenejského poloostrova. Hustota a použité ingrediencie sa v jednotlivých regiónoch líšia. Gazpacho sa tiež zvykne podávať v riedšej podobe, ako nápoj. Jeho hlavnými zložkami sú paradajky, olivový olej, cesnak, ocot a chlieb. Zvyknú sa doň pridávať aj iné druhy zeleniny ako paprika, uhorka, cibuľa. Na severe krajiny pridávajú rascu alebo údenú sladkú papriku.

V Španielsku existuje niekoľko druhov studených zeleninových polievok, ktoré sa tešia veľkej obľube. Jednou z nich je ajoblanco, čo je polievka z chleba, drvených mandlí, cesnaku, olivového oleja, vody, soli a octu. Salmorejo je polievka veľmi podobná gazpachu. Pripravuje sa len z chleba, paradajok, cesnaku a olivového oleja a jej konzistencia je omnoho hustejšia. 

Existuje tiež niekoľko moderných variácií gazpacha. Miesto paradajok sa napríklad používa avokádo, uhorky, alebo aj morské plody.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na gazpacho budete potrebovať (4 porcie):
3 veľké paradajky
1 cibuľu
1/2 červenej papriky
1/2 zelenej papriky
1 strúčik cesnaku
80 g šalátovej uhorky
1/2 krajca chleba
2 čajové lyžičky červeného vínneho octu
3 polievkové lyžice olivového oleja
100 ml vody (nie je nutná ak sú paradajky dostatočne vodnaté)
soľ a čierne mleté korenie
Gazpacho

A takto na to:

Zeleninu očistite a nakrájajte na väčšie kusy. Vložte do mixéra, pridajte chlieb, vínny ocot, olivový olej, vodu, soľ, čierne korenie a všetko spolu rozmixujte.

Podávajte s kúskami opečeného chleba, a olivovým olejom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

[

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre