10 našich obľúbených jesenných receptov

Jeseň nepatrí medzi naše obľúbené ročné obdobia. Leto však definitívne skončilo, vonku je zväčša sychravo, rána sú hmlisté a čakajú nás aj prvé nočné mrazíky. Iste, aj na jeseni človek vie nájsť nejaké pozitíva – napríklad ako príroda hýri všetkými farbami, ale to je tak pre nás asi všetko. Vlastne ešte jedna vec nás na jeseni baví a to sú 100% jesenné jedlá, ktoré dokonale zahrejú a zasýtia počas chladných dní. A keďže presne takých už u nás na stránke máme celkom dosť, rozhodli sme sa pre vás pripraviť desať tipov na naše fakt obľúbené jesenné jedlá.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tekvicová polievka s pomarančom

tekvicova_s_pomarancom

 

V toto ročné obdobie sa to všade len tak hemží polievkami. Veď prečo aj nie. Príchod zimy nás pomerne dosť vyčerpáva a na zahriatie neexistuje nič lepšie, ako tanier horúcej a výdatnej polievky. Dobre, ešte červené víno, ale z jedla je to bezkonkurenčne polievka.

Recept sme ani nemali v úmysle dávať na blog. Ale naše príbehy na instagrame vás zaujali natoľko, že ste nás ukecali. A ak sa vám bude kombinácia surovín zdať šialená, myslite na to, že som mala svoju kreatívno – variacu chvíľku a hádzala som do hrnca všetko čo mi prišlo pod ruky. Nemohla som urobiť lepšie. Tá polievka bola, vo všetkej mojej skromnosti, dokonalá. Ak nie ste zvyknutí na sladké polievky, dosoľte ju o trochu viac, nič tým nepokazíte.

Recept nájdete tu

 

 

Kapustovo-kelová polievka

kapustovo-kelova

 

Kapustovo kelová polievka je v našom prípade doplnená o zemiaky a pór a ako inak, nesmie chýbať ani dobrá slanina. Vy sa samozrejme môžete rozhodnúť aj pre vegetariánsku, resp. lepšie povedané vegánsku verziu tohto jedla a slaninu kompletne vynechať.

Recept nájdete tu

 

 

Polievka z hlivy (falošná držková polievka)

 

Na svete existujú len dva druhy ľudí. Tí, ktorí klasickú držkovú polievku milujú a tí, ktorí ju z duše nenávidia. Prakticky nič medzi tým neexistuje. A k jednej z týchto skupín určite patríte aj vy, však?

Ale dnes bude reč o falošnej držkovej polievke a tá ľudí nerozdeľuje. Pokojne si ju môžu s čistým svedomím doma navariť všetci, dokonca aj tí, ktorí pravej klasike nevedia prísť na chuť. Polievka z chutnej hlivy na tento spôsob svojou konzistenciou naozaj pripomína originál. Namiesto držiek tu však hlavnú úlohu hrá hliva ustricová a tak chutí, samozrejme, inak.

Výborne sa hodí k sychravému jesennému počasiu. Ale nie len k nemu, pretože túto hubu dnes už zoženiete na pultoch obchodov počas celého roka. Polievka z hlivy ustricovej ako falošná držková polievka.

Recept nájdete tu

 

Šalát s kačacími prsiami

 

V tomto recepte hrajú hlavnú úlohu kačacie prsia. Tie sú samé o sebe tak dobré, že príliš veľa ingrediencií k sebe nepotrebujú. V tomto prípade sme ich doplnili o jednoduchý šalát z rukoly a žltej papriky, doplnený o zrniečka granátového jablka, orechov a dobrého syra.

Recept nájdete tu

 

Pečené údené koleno (bravčové)

pečené koleno

 

Poriadny kus mäsa. Aj takto by sme mohli charakterizovať recept na pečené údené bravčové koleno. Jedlo krčiem a hostincov, jedlo, ktorým nasýtite každého riadneho jedáka. Nenechajte sa zmiasť relatívne dlhou dobou prípravy, koleno sa najprv musí uvariť a až potom piecť, ale ide to akosi samo. Príprava kyslej kapusty tiež nie je náročná a tak toto jedlo zvládne aj začínajúci kuchár alebo kuchárka.

Recept nájdete tu

 

Husacie prsia s lokšami a červenou kapustou

 

Jedlo ako od babičky! Husacie prsia, dusená červená kapusta a dobrá zemiaková lokša. Jesenné jedlo ako lusk, nie je tak? Veď všetci dobré poznáme jesenné husacie a kačacie hody. Skutočne, takéto jedlo sa na toto ročné obdobie veľmi hodí, ale priznáme sa, že kačacie a husacie jedlá si pripravujeme prakticky počas celého roka. Milujeme hlavne stehná a prsia v kombinácii s dusenou červenou kapustou a dobrou knedľou, najčastejšie so zemiakovou, parenou alebo karlovarskou. Ale tentokrát sme sa rozhodli pre absolútnu slovenskú klasiku a to lokše. Pripraviť ich je hračka a zmena občas nezaškodí.

Recept nájdete tu

 

Hovädzie ragú s hráškom

 

Aké jedlo sa hodí k jeseni? Presne takéto – pomaly dusené hovädzie ragú s mrkvou a hráškom. Už dlho sme naň mali veľmi veľkú chuť. A zatiaľ čo ono si pokojne hovie v rúre a pomaly sa pečie 3 hodiny, vy máte čas na iné veci – napríklad jesennému upratovaniu – a po tejto drine potom len vytiahnuť hrniec s chutnou večerou a dopriať si komfortné jedlo s celou vašou rodinou.

Recept nájdete tu

 

Hubové rizoto

 

My máme huby veľmi radi, hocijaké a tiež na akýkoľvek spôsob. Skvelé chutia v polievkach či obyčajnej praženici. A výborne fungujú aj v rizote. Najčastejšie sa u nás vyskytujú hríby, kuriatka (pravé tie su geniálne v miešaných vajíčkach), hliva alebo (klasika) šampiňóny. V dnešnej dobe však už nie je žiadny problém dostať sa k exotickejším druhom húb a tak nedávno u nás v chladničke pristáli aj shimeji alebo shiitake. Práve s druhými menovanými sme pri tomto recepte pracovali. Hubové rizoto však znesie akékoľvek huby, ktoré máte po ruke. Skvelé vyniknú aj spomínane hríby alebo kuriatka. Fantázii sa však medze nekladú. Btw. tento recept je naozaj fusion cuisine. Spojili sme totiž talianske rizoto s azijskými hubami a skvelým slovenským vínom. :)

Recept nájdete tu

 

Mrkvová torta

 

A aby náš blog nezaostával, pripravili sme si pre vás tú absolútne najlepšiu a najšťavnatejšiu mrkvovú tortu na svete. Po upečení, nazdobení a nafotení sme ju rozdali našim susedom a tí si boli pýtať nášup. Takže nekecáme, je famózna. A ešte jeden tip pre milovníkov špaldovej múky. Pokojne zameňte v recepte bielu za špaldovú múku. Cestu to neublíži.

Recept nájdete tu

 

Tekvicovo-hruškový koláč

 

Náš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí a farieb. Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade Hokkaido – pri príprave sladkého receptu. Nemusí sa používať len v slaných pokrmoch, dezertom dodá farbu, sladkosť aj šťavnatosť. V kombinácii s hruškami tvorí ideálnu jesennú dvojku, ktorá vás presvedčí, že použiť tekvicu v sladkom jedle je dobrý nápad. Rovnako dobre by si však v ceste rozumela napríklad aj s jablkami.

Recept nájdete tu

 

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)

 

Vaše komentáre