buchticky s bylinkami

Buchtičky s bylinkami plnené Zottarellou

posted in: Chlieb a pečivo | 0

Aj vy máte radi niečo malé, len tak na zahryznutie? Tieto buchtičky plnené syrom a s kopou čerstvých byliniek sa vám zapáčia na prvé sústo. Hodia sa na každú príležitosť. Raňajky, desiata, olovrant, piknik, grilovačka, len tak k telke. Ich prípravu si dokonca môžete zorganizovať deň dopredu, cez noc strčiť do mrazničky a ráno upiecť. Ideálny recept, ak čakáte množstvo hostí a bojíte sa, že prípravu s kysnutím by ste už nestihli. Prípadne ak nie ste ranné vtáča, tak ako ja, a miesto raňajok by boli buchty na obed.

V recepte uvádzam, aké bylinky som použila ja. Priznávam, neodolala som. Použila som všetko, čo u nás doma pestujeme. Vy si vyberte podľa vlastnej chute. Ale musím povedať, že tá kombinácia niekoľkých byliniek, cesnaku a čerstvého syra je nezabudnuteľná.

buchticky s bylinkami

kosik

Na prípravu bylinkových buchiet plnených Zottarellou budete potrebovať:
270 ml vody
7 g droždia
2 lyžičky cukru
2 strúčiky cesnaku
30 g masla
60 ml oleja
490 g hladkej múky
2 lyžičky soli
hrsť čerstvých byliniek  (rozmarín, tymian, pažítka, oregano, saturejka)
Zottarella Minis
1 žĺtok
1 lyžicu mlieka

 

buchticky s bylinkami

A takto na to:

Droždie a cukor nasypte do šálky s vlažnou vodou. Nechajte pár minút postáť a potom zamiešajte. Nechajte kvások napučať. Medzi tým v čistej mise zmiešajte múku so soľou a rozpustite maslo. Napučané droždie vlejte do misy robota, prilejte vlažné, rozpustené maslo, olej a rozpučený cesnak. S nástavcom háku chvíľu mieste, postupne pridávajte múku. Bylinky nadrobno nasekajte a pridajte do cesta tiež. Nechajte hniesť aspoň 10 minút. Cesto by malo byť stále lepkavé. Po vymiesení ho preložte na múkou posypanú pracovnú dosku a zapracujte len toľko múky, aby bolo cesto stále vláčne, trochu lepkavé, ale nelepilo sa na pracovnú dosku. Vytvarujte z neho jednu veľkú guľu, vložte do čistej misy, prikryte vlhkou utierkou, potravinovou fóliou a na teplom mieste nechajte kysnúť aspoň 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí  cesto rozdeľte na 16 rovnakých častí, naplňte mini guľkami Zottarella a prstami tvarujte malé gule. Uložte na papierom vystlaný a jemne múkou posypaný plech. Buchtičky prekryte utierkou a nechajte ešte cca 10 minút podkysnúť. Práve v tejto chvíli sa môžete rozhodnúť, či si bylinkové buchty upečiete hneď, alebo na druhý deň, aby boli čerstvé a vláčne. Pokojne ich nechajte cez noc v mrazničke, vôbec im to neuškodí.

Ak ste sa rozhodli upiecť ich hneď, tak predhrejte rúru na 190 stupňov, tesne pred pečením buchty potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Pečte 25 – 30 minút, posledné minúty môžete nechať rúru zapekať zhora, aby chytili peknú farbu.

Podávajte s čerstvým maslom a bylinkami.

TIP: Čerstvé buchtičky rozrežte, potrite maslom, pridajte platok paradajky, zottarelly a lístok bazalky. Mňam!


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

buchticky s bylinkami

buchticky s bylinkami

buchticky s bylinkami

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre