pan de muerto

Pan de Muerto

Posledné roky sa vždy na jeseň, keď sa v Amerike oslavuje sviatok halloween internetom šíria rôzne strašidelné recepty v tvare stríg, duchov, pavučín, polámaných krvavých prstov a čo ja viem čoho ešte. Niektoré sú ozaj podarené a sama sa na ne chystám. Ale keďže je takých receptov na nete habadej, tak u nás si napečieme niečo tradičné, inokultúrne a veľmo preveľmo dobré. Pripravila som si pre vás originálny recept na tradičný sladký mexický chlieb Pan de Muerto, čo v preklade znamená chlieb mŕtveho.

U nás ľudovo nazývané Dušičky, v Mexiku Deň mŕtvych – Dia de Muertos. Dvojdňový festival trochu pripomínajúci karneval je rozšírený po celej Latinskej Amerike, v niektorých štátoch USA, ale najviac sa spája práve s Mexikom. Deti a dospelí sa prezliekajú do kostýmov, najčastejšie za kostlivcov. Rodina sa stretáva, spomína na svojich zosnulých a pečie tradičný Pan de Muerto. Tento sviatok umožňuje pozostalým oslavovať život zosnulého s jedlom, pitím a činnosťami, ktoré mŕtvy počas života miloval. Táto tradícia uznáva smrť ako prirodzenú súčasť života. Tak ako narodenie, detstvo a dospievanie.

Tento sladký chlebík je plný pomarančov a masla. Úplne najlepšie chutí s horúcou čokoládou. Prezradím vám trik ako vykúzliť najlepšiu horúcu čoko na svete? Skombinujte smotanu, kvalitnú horkú a sladkú čokoládu, vanilkový extrakt, škoricu, pomarančovú kôru a chilli. Poviem vám, chuť na nezaplatenie.

pan de muerto

kosik

Na prípravu Pan de Muerto budete potrebovať:
300 g hladkej múky
50 g cukru
7 g sušeného droždia
75 g masla izbovej teploty
3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
štipka soli
100 ml mlieka
2 vajcia
kôra z dvoch pomarančov
žĺtok a jedna lyžica mlieka
Po upečení budete potrebovať:
2 lyžice masla
½ šálky cukru

 

pan de muerto

A takto na to:

  • Cesto môžete pripraviť ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Ja kysnuté cesto radšej pripravujem ručne. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, droždie a maslo. Ak používate robot, pri nízkych otáčkach. Jedno po druhom pridajte vajcia, mlieko, pomarančovú šťavu, soľ a nastrúhanú kôru. Poriadne mieste, približne 10 minút. V prípade, že je cesto príliš lepkavé, pokojne po troškách prisypávajte múku.
  • Cesto preložte do maslom vymastenej misy a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte odpočívať na teplom mieste približne jednu hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Zo zvyšného cesta vytvarujte kosti a guľôčky, preložte na dosku a vložte do chladničky, aby nerástli.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bochníčky dozdobte kosťami a guľôčkami, potrite žĺtkom s mliekom a pečte približne 20 minút. Ihneď po vytiahnutí bochníkov z pece ich potrite rozpusteným maslom a posypte cukrom. Podávajte s horúcou čokoládou dochutenou chilli a pomarančovou kôrou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

pan de muerto

pan de muerto

pan de muerto

pan de muerto

pan de muerto

pan de muerto

pan de muerto

pan de muerto

pan de muerto

Mižu

 

Vaše komentáre