vaječný likér

Vaječný likér, čokoládové medailónky, sypká zmes na sušienky ANZAC – 3 tipy na jedlé darčeky

Hovorí sa, že darček, ktorý vyrobíte sami a z lásky je vždy hodnotnejši ako ten, ktorý len jednoducho kúpite v obchode. No a o jedlom darčeku to platí hádam dvojnásobne. Pripravili sme pre vás tri tipy na to, čo by ste svojim blízkym nohli podarovať pod stromček – poctivý domáci vaječný likér, čokoládove medailónky a sypkú zmes na naše najobľúbenejšie sušienky ANZAC.

Základom každého z nich sú, samozrejme, kvalitné suroviny. Pri vaječnom likéri určite použite BIO vajíčka alebo tie z voľného výbehu, pri medailónikoch zase kvalitnú čokoládu. Príprava týchto darčekov je navyše veľká zábava, určite do nej môžete zapojiť aj deti, keďže sa jedná o vskutku jednoduché recepty. Alebo skôr takto – v podstate ide o jeden recept na vaječný likér. Ostatné darčeky sa receptom nazvať nedajú.

Na našom blogu nájdete aj recept na rýchly vaječný likér, tentokrát vám však predstavíme jeho síce zložitejšiu, ale o to chutnejšiu verziu bez použita polotovaru – kondenzovaného mlieka. Tento likér sa dá pripraviť tak v alko verzii, tak, samozrejme aj vo verzii úplne bez alkoholu, tak aby si ho s vami pokojne mohli pri stromčeku vychutnať aj tí najmenší. V prípade alkoholickej verzie je na vás aký druh alkoholu použijete, ideálny je kvalitný rum, írska whisky či brandy. Aj jeho použité množstvo je celkom na vás. Alkohol zároveň poslúži ako istý konzervant.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

kosik

Na poctivý vaječný likér:
6 žĺtkov
100 g cukru
125 ml 33% smotany
500 ml mlieka
1 lyžička vanilkového extraktu
muškátový oriešok mletý
100 ml alkoholu (voliteľné)

A takto na to:

Vaječný likér:

V mise rozmixujte žĺtka a cukor do peny. Mlieko a smotanu dobre zahrejte, pridajte k nim extrakt a poprášte trochou muškatového orieška. Na najnižších otáčkach potom mixujte žĺtka s cukrom a pomaly pridávajte mlieko (ako pri príprave majonézy). Žĺtka tak prejdu temperovaním. Celú zmes potom zahrejte na 72 °C, nechajte vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, neskôr v chladničke. Na záver rozrieďte likér alkoholom podľa svojich preferencií alebo chladným mliekom pre nealkoholickú verziu.

ANZAC zmes:

Zmiešajte sypké prísady z tohto receptu. Pred pečením už k zmesi stačí pridať maslo a golden sirup alebo med a sódu a piecť postupovať podľa receptu.

Čokoládové medailónky:

Tu stačí roztopiť kvaltnú čokoládu, naliať do formičiek a ľubovoľne dozdobiť. Dobre funguje lyofilizované ovocie, jedlé kvety, cukrový posyp, ľubovoľné oriešky, atď.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.

Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)