jesenna hruskovo-karamelova torta

Jesenná hruškovo-karamelová torta

posted in: Sladký život | 0

Netajím sa tým, že rada pečiem. Ani tým, že milujem výzvy. A tou tento recept je. Výzvou! Jednoduché recepty sú fajn, ale občas si musíte postaviť laťku vyššie. Tí, ktorí naberiete odvahu, neoľutujete. Upečiete jedinečnú, sladkú bombu, ktorá navyše perfektne nielen vyzerá, ale aj chutí. Záhrady sú na začiatku jesene preplnené sezónnym ovocím a nebude pre vás žiaden problém dostať sa k čerstvým šťavnatým hruškám. Vláčne cesto, dva krémy a karamel, karamel, karamel. Vyzerá to zložito? Je to zábava! Vyrábať karamelové ozdoby ma tak bavilo, že som to robila dva dni. Len tak. Budete prekvapení, čo všetko sa vám podarí vykúzliť, keď sa trochu posnažíte.  Jesenná hruškovo-karamelová torta.

jesenna hruskovo-karamelova torta

kosik2

Na jesennú hruškovo-karamelovú tortu budete potrebovať:
170 g masla
170 g krupicového cukru
1,5 lyžičky vanilkového extraktu
3 veľké vajcia
170g hladkej múky
1,5 lyžičky kypriaceho prášku
6 čerstvých hrušiek (olúpané, bez jadier, nakrájané na kocky)
1⁄2 hrušky na ozdobenie

 

Karamelový krém
100 g krupicového cukru
voda
100 ml smotany
1 lyžica masla

 

Smotanový krém
250 ml smotany
2 lyžičky cukru
pár kvapiek vanilkového extraktu

 

jesenna hruskovo-karamelova torta

 

A takto na to:

  • Očistite šesť hrušiek, odstráňte jadierka, nakrájajte ich na kocky a položte bokom. Do tortovej formy s priemerom 23 cm vložte vymastený papier na pečenie a predhrejte rúru na 180 stupňov. Vo veľkej mise rozmiešajte maslo (izbová teplota) s cukrom do jemného krému. Môžete to robiť ručne, ale pokojne použite mixér na najnižšie otáčky. Keď sa maslo s cukrom spoja, pridajte vanilkový extrakt a jemne premiešajte. Ak extrakt nemáte, môžete ho nahradiť dreňou z polovice vanilkového struku.
  • Po jednom pridávajte vajcia, dbajte na to aby sa každé vajce poriadne spojilo so zmesou, až tak pridajte ďalšie vajce. Ak sa vám aj napriek tomu zmes zrazí, vsypte do misy lyžicu múky a premiešajte ručne. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou miešajte, kým nevznikne jednoliata hmota.
  • Do cesta nasypte kocky hrušiek, jemne premiešajte tak, aby boli obalené, nalejte do formy a rovnomerne uhlaďte. Pečte 40 – 45 minút. Každá rúra je iná, preto po 30 minútach cesto skontrolujte. Korpus vytiahnite a nechajte poriadne vychladnúť na kovovej mriežke.
  • Medzičasom si pripravte karamelový krém. Pozor! Pri práci s horúcim karamelom nie je opatrnosti nikdy dosť! Do smaltovanej alebo kovovej nádoby nasypte cukor, zalejte ho trochou vody tak, aby bol cukor pokrytý, nie viac. Na miernom ohni nechajte skaramelizovať. Cukor začne po okrajoch zlatnúť, krúživým pohybom panvice docielite rovnomerné rozpustenie. Trvá to pár sekúnd, preto dávajte pozor, aby ste karamel nepripálili! Nádobu stiahnite z ohňa a prilejte smotanu. Opäť položte na varnú dosku a za stáleho miešania úplne rozpusťte. Nádobu odstráňte z tepla, pridajte maslo a miešajte asi tri minúty, aby krém trochu vychladol. Polejte ním korpus a nechajte vychladnúť.
  • Smotanový krém vyrobíte zmiešaním smotany, cukru a extraktu. Na tortu ho dajte až keď je korpus a karamelová poleva vychladená, inak sa vám roztopí.
  • Dozdobujte tortu tesne pred podávaním. Na panvici nechajte skaramelizovať cukor a opražte na ňom polovicu hrušky. Môžete použiť hrušku so stopkou, vyzerá to efektnejšie. Pri karamelových ozdobách sa medze nekladú. Vyrobte si ich podľa vlastného vkusu, pre inšpiráciu som vyrobila motýlika a jemné karamelové nite vyrobíte z chladnúceho karamelu. Vidličkou naberte tenký pramienok a oboma rukami niť pomaly ťahajte a namotávajte. Opäť platí, že horúci karamel je nebezpečný a preto buďte opatrní.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

jesenna hruskovo-karamelova torta

 

 

Mižu

 

Vaše komentáre