chlebovy salat so syrom halloumi

Teplý chlebový šalát so syrom halloumi


Čas od času každý z nás rieši, čo spraviť so starým chlebom. Jedlo by sa vyhadzovať nemalo, a osobitne to platí o chlebe. Ten má totiž naprieč celou históriou a kultúrami v každej kuchyni svoje výnimočné miesto. My starší chlieb a pečivo, ktoré už nevieme inak spotrebovať vždy narežeme na menšie kusy, necháme usušiť a neskôr si z neho pripravíme domácu strúhanku, a tak  sme v tomto smere úplne sebestační. Zvyšky chleba sa však dajú použiť rôzne, pripraviť si naše klasické hrianky alebo taliansku bruschettu, obaliť ho vo vajíčku alebo skúsiť francúzsku obdobu – french toast na sladko. Z chleba sa dá pripraviť aj skvelá polievka, prípadne teplý šalát, o ktorom dnes bude reč.

Chlebové šaláty majú hlavne v Taliansku a Francúzsku naozaj bohatú tradíciu. Tak napríklad taká panzanella, hádam najznámejší chlebový šalát, známy tiež ako toskánsky chlebový šalát, veľmi jednoduchý a populárny hlavne v centrálnom Taliansku, ktorého základnými ingredienciami sú chlieb a paradajky a v rôznych variáciách doplnené o uhorku, papriku, ančovičky, kapary, rôzne bylinky a podobne. Ale obdôb je veľmi veľa, čo región, to trochu iné prísady. Na juhu Francúzska, v Pyrenejách, si do šalátu pridávajú slaninu, či syr s modrou plesňou. Podľa toho je jasne vidieť, že pri príprave chlebového šalátu sa fantázii medze nekladú a tak je ideálny, keď potrebujete vyprázdniť chladničku. Moja verzia je inšpirovaná nielen Talianskom, ale aj Cyprom, alebo ak chcete Gréckom, keďže ako jednu z prísad som použil stredomorský syr Halloumi, dokonale vhodný na grilovanie. Ak ho skúsite, uvidíte, že to  nie je len nejaký obyčajný šalát, ale skutočne poctivé a sýte hlavné jedlo.

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

kosik2

Na teplý chlebový šalát s grilovaným syrom Halloumi budete potrebovať:
zopár krajcov staršieho chleba, zbavených kôrky
cherry paradajky alebo kríčkové paradajky
červenú, žltú a zelenú papriku
1 červenú cibuľu
zopár plátkov údenej domácej slaniny
jarnú cibuľku
syr Halloumi
lyžicu červného vínneho octa
olivový olej extra virgin
petržlenovú vňať a bylinky (bazalka, čerstvé oregano a podobne)
chilli
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

 

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

 

A takto na to:

  • Množstvo ingrediencií si prispôsobte podľa seba a toho, koľko hladných krkov chcete nakŕmiť. Krajce chleba, ktoré ste predtým zbavili kôrky narežte na kocky o veľkosti asi 3×3 centimetre. Rozložte ho na pekáč a poriadne pokvapkajte olivovým olejom a trochou vody. K chlebu pridajte aj na kúsky narezanú slaninu a dajte zapiecť do rúry, kým sa jemne neopečie.
  • V hlbokej mise zmiešajte paradajky rozrezané na polovicu, nakrájanú papriku, jarnú a červenú cibuľu a nasekané chilli a bylinky. Prelejte octom a olivovým olejom, osoľte a okoreňte a poriadne premiešajte. Zatiaľ si na grilovacej panvici alebo kontaktnom grile, či vonku na záhrade ugrilujte halloumi.
  • Do misy pridajte opečený chlieb, slaninu a syr, podľa potreby dochuťte. Na tanieri potom ešte jemne prelejte olejom a hotovo. Šalát by ste mali podávať teplý, ale pokojne ho môžete nechať aj odležať a dať si ho neskôr ako prílohu ku grilovanému mäsu. Ako bolo spomenuté vyššie fantázii sa medze nekladú, takže šalát si môžete doplniť o olivy, kapary, ďalšie druhy zeleniny a podobne.

 

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

teplý chlebový šalát so syrom halloumi - recept

 

Kamil

 

 

 

Vaše komentáre