gratinovane zemiaky s kelom, recept

Perfektné gratinované zemiaky s kelom

posted in: Hlavné jedlá | 0


Taliansko to nie je len pasta, pizza, rizoto, či ryby a plody mora. Súčasťou talianskej gastronómie je aj cucina bianca, známa hlavne v oblasti Ligúrie, obyčajná kuchyňa chudobných, využívajúca ako hlavnú ingredienciu škrobovú zeleninu ako zemiaky, ďalej pór, kel, cesnak, vysoko fermentované syry alebo bylinky, ktoré sa zbierali pozdĺž pastierskych chodníkov. Je naozaj nenáročná na prípravu, pritom to nie je žiadny bluf a za svoju chuť sa rozhodne nemusí hanbiť. Aj napriek tomu, že región v ktorom má svoj pôvod je blízko mora, jedlá sú výrazne odlišné od tých stredomorských. Hlavným cieľom cuciny bianca bolo dodať čo najviac energie prostredníctvom jedál, ktoré sú rýchle a jednoduché, pripravené v okamihu, aby sa mohlo ďalej za robotou.

Perfektné gratinované zemiaky s kelom sú krásnym príkladom ako funguje. Pár ingrediencií, len trochu času a plnohodnotné hlavné jedlo je na svete.

perfetkne gratinovane zemiaky s kelom, recept

kosik2Na gratinované zemiaky s kelom budete potrebovať (cca. pre 4 osoby):
1kg zemiakov
menší kel
kúsok údenej slaniny
parmezán
trochu hrubej strúhanky

rascu, čerstvo mleté čierne korenie, soľ
a trochu EV olivového oleja

 

perfetkne gratinovane zemiaky s kelom, recept

A takto na to:

  • Očistené zemiaky narežte na tenké plátky. V hrnci priveďte vodu k varu, stiahnite plameň, vhoďte zemiaky a tri minúty blanšírujte. Zemiaky vyberte, položte na čistú utierku a nechajte odpariť. Môžete ich aj jemne osušiť.
  • Vrchné listy kelu odstráňte. Tie ďalšie už len jednoducho odtrhnite rukou, netreba ich krájať. Vnútornú časť každého listu, ktorá býva zvyčajne o čosi horkejšia vystrihnite do véčka nožnicami. Aj tie krátko ublanšírujte a osušte.
  • Na pekáč pridajte pár kvapiek olivového oleja a výdatne posypte hrubou strúhankou. Tá vám vytvorí chrumkavú kôrku. Ďalej je to už len o vrstvení. Vrstva zemiakov, trochu soli, rasce, čerstvo mleté čierne korenie a hoblinky parmezánu. Ten však môžete celkom pokojne aj nastrúhať. (V originálnom recepte sa ako syr používa tallegio, ale zohnať ho v našich končinách nie je celkom jednoduché. Ak sa vám to podarí tým lepšie.) Na to uložte listy kelu, znovu trochu soli, korenia a syru. Postup niekoľkokrát opakujte, vrchnú vrstvu však musia tvoriť zemiaky a syr s malými plátkami slaniny. Slanina a kel, túto kombináciu mám naozaj rád. V chudobných talianskych časoch sa ľudia obišli aj bez slaniny, takže ak dávate prednosť skôr vegetariánskym jedlám celkom bez obáv ju vynechajte.
  • Rúru rozohrejte na 200 stupňov a pečte dovtedy, dokým zemiaky nebudú upečené do zlatista. K jedlu sa hodí ľahké biele stolové víno.

 

gratinovane zemiaky s kelom, recept.

gratinovane zemiaky s kelom, recept.

gratinovane zemiaky s kelom, recept.

gratinovane zemiaky s kelom, recept.

gratinovane zemiaky s kelom, recept.

Kamil

Vaše komentáre