Nepečené dezerty majú vo vianočnom pečení svoje pevné miesto. Dávajú priestor fantázii, nezaťažujú rúru a často vznikajú práve vtedy, keď sa v kuchyni trochu experimentuje. Presne takto vznikli aj tieto zasnežené nepečené vianočné šišky – ako sladká súčasť nášho vianočného pečenia, ktorá sa trochu vymyká klasickým formičkám a plechom.
Základ tvorí zmes pomletých sušienok, kakaa a perníkového korenia, ktorú sme zjemnili mascarpone a osladili medom. Šišky sme vytvarovali ručne, do stredu urobili malý otvor a naplnili ho čokoládovým krémom so slaným karamelom a pomarančovým lekvárom. Výsledok je jemný, voňavý a príjemne kontrastný – sladký, horký aj mierne citrusový zároveň, presne tak, ako to k Vianociam patrí.
Na vzhľade sme si dali záležať rovnako ako na chuti. Kakaové cornflakes vytvorili efekt „lupienkov“ a záverečný poprašok práškového cukru dodal šiškám zasnežený vzhľad. Je to vianočný dezert, ktorý nevyžaduje rúru ani dlhú prípravu, no na stole pôsobí nápadito a sviatočne. Ideálny na vianočný stôl, ku káve počas sviatkov alebo ako sladký darček pre niekoho blízkeho. Navyše sa skvele hodí aj na pečenie s deťmi – pri tvarovaní šišiek, plnení aj zdobení si precvičia jemnú motoriku a ešte sa pri tom aj úprimne zabavia. Teraz už len stačí pustiť sa do prípravy.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na nepečené vianočné šišky budete potrebovať (4 ks):
100 g keksov Indian (kakaové)
100 g mascarpone
1 a 1/2 čajovej lyžičky kakaa
1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia
2 čajové lyžičky medu
BILLA Premium čokokrém slaný karamel
BILLA Premium pomarančový džem
kakaové mušličky (cornflakes)
práškový cukor

A takto na to:
Kakaové keksy Indian rozdrvte ma jemný prášok, alebo ich rozmixujte. K rozdrveným keksom pridajte mascarpone, kakao zmiešané s perníkovým korením, med a všetko dobre zmiešajte. Zo vzniknutej hmoty tvarujte šišky, pomocou konca varešky vyhĺbte do šišiek dieru a naplňte čokokrémom so slaným karamelom a pomarančovým džemom. Šišky na vrchu prstami opatrne uzavrite, dotvarujte a po obvode vtláčajte do šišky kakaové mušličky zospodu nahor. Hotové šišky poprášte práškovým cukrom.
Nepečené vianočné šišky uskladňujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke maximálne 5 dní.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.





Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)












