Slovenské rizoto s bravčovým mäsom je naša klasika, ktorá s tým talianskym nemá absolútne nič spoločné. Zatiaľ čo pravé talianske risotto je krémové jedlo z guľatej ryže (Arborio, Carnaroli), ktorá sa pomaly podlieva vývarom a mieša, až kým nevznikne jemná, mazľavá konzistencia, to naše slovenské rizoto je čosi úplne iné. Uvarená ryža sa zmieša s duseným mäsom a zeleninou. Nie je krémové, ale sypkejšie a hutnejšie.
Slovenské rizoto je jedným z tých jedál, ktoré mnohí z nás poznáme zo školských jedální – sýte, jednoduché a domáce. Vôňa dusenej bravčovej krkovičky s mrkvou, hráškom a jemne korenená rascou a červenou paprikou okamžite pripomenie tie časy, keď sme stáli v rade s tanierom a čakali, čo nám tety kuchárky dnes pripravili.
Toto rizoto je presne také – hutné, sypké, poctivé, nostalgické. Na tanieri sa tradične podáva s kyslými uhorkami a dopĺňa ho nastrúhaný tvrdý syr, ktorý dokonale zvýrazní chuť mäsovo-zeleninovej zmesi. Je to jedlo, ktoré zahreje, sýti a vždy vyvolá spomienky na detstvo a školskú jedáleň.
V tej našej verzii je však rizoto predsa len trochu iné. K mäsku sme pridali aj za lyžicu demi-glace, rizoto má tak výraznejšiu chuť a šťava je bohatšia.
Ak však slovenské rizoto z rôznych príčin neobľubujete, na našom blogu nájdete aj mnoho receptov na práve rizotá.
Rizoto s pórom, jarnou cibuľkou a syrom gorgonzola
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na slovenské rizoto s bravčovým mäsom budete potrebovať (4 porcie):
250 g bravčovej krkovičky, nakrájanej na menšie kocky
1 menšiu cibuľu, jemne nasekanú
1 mrkvu, nakrájanú na kocky
100 g mrazeného hrášku
350 g ryže, uvarenej
1 lyžicu demi-glace
1 lyžičku mletej rasce
1 lyžičku mletej červenej papriky
Soľ a a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
1–2 lyžice bravčovej masti
Tvrdý syr, na nastrúhanie pri servírovaní
Kyslé uhorky, na podávanie
A takto na to:
Na lyžici bravčovej masti speňte cibuľu dosklovita. Pridajte bravčovú krkovičku a krátko ju osmažte, aby sa zatiahla. Vložte mrkvu, posypte mletou rascou, červenou paprikou, soľou a korením a dobre premiešajte. Trochu pod pokrievkou poduste. Pridajte lyžicu demi-glace a podlejte troškou vody, nech sa mäso môže jemne dusiť.
Duste na miernom ohni 60 minút, kým mäso a mrkva nezmäknú a vznikne hustá šťava. Tesne pred koncom pridajte mrazený hrášok a nechajte ho krátko prejsť teplom (cca 2–3 minúty).
Nakoniec vmiešajte uvarenú ryžu, dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte horúce, každú porciu posypte nastrúhaným tvrdým syrom a servírujte s kyslými uhorkami.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)