veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec má svoje korene už v 15. storočí. Patrí k obradovým koláčom Veľkej noci s okrúhlym tvarom symbolizujúc slnko. Tradične sa cesto na mazanec miesilo v Bielu sobotu, aby si ho rodina mohla vychutnať vo Veľkonočnú nedeľu.

Pôvodne sa do cesta na mazanec nepridával cukor, miesto toho sa doň pridával nastrúhaný syr, smotana, šafrán alebo klinčeky. Bol to veľmi drahý koláč. Neskôr sa mazanec začal pripravovať na sladko a podľa majetnosti rodiny sa doň pridávali hrozienka a mandle. Ponechaný mu bol okrúhly tvar a na vrchu sa narezával kríž. Dnes sa pripravuje z rovnakého cesta ako vianočka.

Recept na mazanec sme pripravili v dvoch verziách. Jednu zo sušeného droždia a druhú z kvásku. Kysnuté cesto pečieme veľmi radi a často. V poslednej dobe sme tak trochu začali experimentovať a instantné droždie občas nahrádzame materským kváskom “lievito madre”. Lievito madre je kvások z bielej pšeničnej múky pomerne hutnej konzistencie a vypestovali sme si ho z pôvodného ražného kvásku, s ktorým sa nám až tak nedarilo. Po pár mesiacoch pokusov vieme upiecť výborný chlieb, začíname pilovať bagety a sme na seba veľmi pyšní.

Rozhodne sa nestaviame do pozície, že kváskovanie ovládame a sme machri. To nie. Ale čo to už upiecť vieme a radi sa s našim overeným receptom podelíme. Nech už skúsite napiecť jednu alebo druhú verziu, dajte nám vedieť ako sa vám náš mazanec vydaril.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na mazanec z droždia budete potrebovať:
350 g hladkej múky
150 g plnotučného mlieka
6 g sušeného droždia
50 g kryštálového cukru
80 g masla izbovej teploty
1 vajce
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
citrónovú kôru z jedného citróna
70 g hrozienok
100 ml rumu

A takto na to:

Hrozienka nechajte minimálne 30 minút namočené v rume. Pripravte kvások. V teplom mlieku rozmiešajte cukor, droždie a nechajte 10 minút odpočívať. Do misy nasypte múku, pridajte napučaný kvások, maslo, vajce, soľ, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a scedené hrozienka.

Mieste pomocou kuchynského robota, alebo ručne. Premiestnite cesto na jemne pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujte z neho guľu. Preložte cesto do maslom potretej misy, prikryte a nechajte na teplom mieste jeden a pol hodiny kysnúť.

Vykysnuté cesto zrazte, preložte na pracovnú dosku, opäť z neho vytvarujte guľu, preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryte misou na 1 hodinu. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka, posypte mandľovými lupienkami a pečte pri teplote 160 stupňov 45 až 50 minút.

Po vytiahnutí z rúry nechajte mazanec vychladnúť na mriežke.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

kosik

Na mazanec z lievito madre budete potrebovať:
350 g hladkej múky
150 g plnotučného mlieka
100 g lievito madre
50 g kryštálového cukru
80 g masla izbovej teploty
1 vajce
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
citrónovú kôru z jedného citróna
70 g hrozienok
100 ml rumu
veľkonočný mazanec
Kváskový mazanec z lievito madre

A takto na to:

Hrozienka nechajte minimálne 30 minút namočené v rume a sceďte ich. V mise vymieste všetky suroviny okrem soli. Cesto prikryte a nechajte 30 minút odpočívať. Pridajte soľ a opäť mieste aspoň 3 minúty, aby sa soľ dobre rozpustila. Misu s cestom prikryte a nechajte 1 hodinu kysnúť. Po hodine cesto preložte (naťahovanie a prekladanie cesta po celom obvode misy), prikryte a nechajte ďalšie 3 hodiny kysnúť (teplota miestnosti 23 – 24 stupňov).

Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku, vytvarujte z neho guľu a vložte do ošatky. Prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote ďalšie 4 hodiny. Mazanec preklopte na plech, potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a posypte mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 175 stupňov cca 40 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte mazanec dobre vychladnúť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

veľkonočný mazanec
Kváskový mazanec z lievito madre
Mazanec z lievito madre

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)