Pan de jamón

Pan de jamón – venezuelský chlieb plnený šunkou

Pan de jamón je tradičný venezuelský vianočný chlieb plnený šunkou, zelenými olivami a hrozienkami. Aj keď sa vo Venezuele pripravuje najmä v období Vianoc, podľa nás sa rovnako dobre hodí aj na veľkonočný stôl. Preto sme sa rozhodli priniesť vám pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami recept na jeho prípravu.

Predpokladá sa, že tento chlebový závin vznikol v roku 1905 v Caracase, v pekárni Gustava Ramella. Gustavo hľadal spôsob ako spotrebovať zvyšky sviatočnej šunky. Rozhodol sa preto pripraviť kysnuté cesto a naplniť ho spomínanou šunkou. Postupne sa k šunke začali pridávať olivy a hrozienka, v niektorých častiach Venezuely do Pan de jamón pridávajú aj orechy a syr.

Prekvapila vás kombinácia olív a hrozienok? Priznávame, že aj my sme premýšľali ako to asi bude chutiť. Rozhodli sme sa však hrozienka ako základnú surovinu nevynechať a dobre sme urobili. Sladké hrozienka a slané olivy sa pri každom zahryznutí miešajú so sladkou a slanou chuťou šunky a slaniny. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Je veľmi pružné a nelepí sa. Na plnenie môžete použiť akúkoľvek šunku, ktorú máte po ruke. Olivy nechajte dobre odkvapkať, aby cesto zbytočne nevlhlo. Po upečení nechajte závin dostatočne vychladnúť, aby sa pri krájaní nerozpadával a nemrvil.

Spolu s našim partnerom Sencor sme sa tento mesiac vybrali do Južnej Ameriky, konkrétne do Venezuely. Venezuela nepatrí k najbezpečnejším krajinám sveta a dokonca sa hovorí, že Caracas je najnebezpečnejším mestom na svete. Krajinu tak navštevujú len ti najodvážnejší turisti.

Venezuelská kuchyňa sa v jednotlivých častiach krajiny veľmi líši. Je ovplyvnená španielskou, talianskou, portugalskou a západoafrickou kuchyňou. Typickými surovinami sú kukurica, sladké zemiaky yuca, fazuľa, či banány. Jedným z najtypickejších Venezuelských jedál je arepa, čo je vlastne kukuričná placka plnená mäsom, alebo asado negro – pečené hovädzie mäso, ktoré sa potiera sladkou šťavou z cukrovej trstiny, vďaka čomu získava pri pečení čiernu farbu. Veľmi obľúbené sú aj tostones, tu ich však nazývajú patacones.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na Pan de jamón budete potrebovať:
320 g hladkej múky
4 g sušeného droždia
15 g kryštálového cukru
1/2 čajovej lyžičky soli
1 vajce
20 g rozpusteného masla
150 ml teplého mlieka
100 g roztierateľného syra
8 plátkov slaniny
8 plátkov šunky
15 g hrozienok
hrsť zelených olív
vajce na potieranie

A takto na to:

Do misy postupne pridávajte múku, droždie, cukor, soľ, vajce, rozpustené maslo, teplé mlieko a v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné cesto. Cesto preložte do olejom potretej misy, prikryte a nechajte kysnúť 1 a pol hodiny, alebo kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku a rozvaľkajte ho na rozmer 25 x 40 cm. Na dve tretiny cesta rozotrite syr, poukladajte slaninu, šunku (my sme použili moravské údené, ale samozrejme,  môže to byť hocijaká údenina či varená šunka, atď.) a posypte hrozienkami a olivami. Zvyšnú tretinu cesta nakrájajte na tenké pásiky. Naplnenú časť zrolujte a potrite jemne vyšľahaným vajíčkom. Pásiky cesta prekladajte po vrchu závinu tak, aby sa prekrižovali (pre postup prekladania pozrite video). Pásy cesta vždy zastrčte pod závin.

Znova potrite pan de jamón našľahaným vajíčkom a popichajte vidličkou. Nechajte ho 10 minút neprikrytý odpočívať a potom pečte pri teplote 180 stupňov 20 až 25 minút. Po upečení, nechajte závin vychladnúť.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Pan de jamón

Pan de jamón

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)