pizza margherita

Pizza Margherita

Bolo to celkom na konci nášho tripu po Austrálii. Flákali sme sa po Queen Victoria Markete v Melbourne a nakupovali posledné suveníry pre rodinu, kamarátov, známych. Pri nákupoch vyhladnete, ale ten market je strašne fajn miesto, kde nie je núdza ani o dobré jedlo. Kamarát Gajdy však usúdil, že street foodu už bolo dosť a tak navrhol, aby sme sa vybrali do talianskej štvrti a skúsili pizzu. Vraj pozná lokál, kde majú najlepšiu pizzu na svete. Hej, najlepšiu pizzu na svete? V Austrálii? A práve v Melbourne? Nemala by pizza s týmto prívlastkom pochádzať priamo z Talianska? Z úzkych uličiek Ríma, Neapolu alebo iného mesta? Toto fakt neznelo moc presvedčivo. Ale Gajdy už vyťahuje mobil, surfuje po nete a prikladá dôkaz namiesto sľubov. Fakticky. V talianskej štvrti austrálskeho Melbourne je malá reštaurácia s výstižným názvom 400 Gradi, vedie ju chlapík menom Johnny Di Francesco a za svoju Margheritu získal v roku 2014 titul svetového šampióna na Campionato Mondiale Della Pizza v talianskej Parme. Coolinári na tripe v Austrálii, máme možnosť ochutnať naj pizzu?? Jasné, ideme. A fakt. Pizza Margherita to bola skvelá a titul si Johny určite zaslúži. Kto neverí, nech tam beží.

Od nášho výletu už uplynul nejaký čas, ale na Johnyho Margheritu sme si mnohokrát spomenuli. Nie je žiadnym tajomstvom, že pizzu si pripravujeme doma pomerne často, ale väčšinou sú to trochu bohatšie druhy. Salámové, šunkové, s rôznou zeleninou, či experimenty s bryndzou, prípadne typu, čo chladnička ponúka. Ale tú najjednoduchšiu, Margheritu, sme si nepripravili nikdy. Traduje sa, že táto pizza vznikla v roku 1889 pri návšteve kráľovnej Margherity v Neapole. Vytvoril ju Raffaele Esposito a pri jej príprave sa inšpiroval farbami Talianska. Červenú zastupujú paradajky, zelenú bazalka a bielu mozzarella. Kráľovnej nesmierne chutila a tak dodnes nesie jej meno. A my sme sa do jej prípravy pustili tiež, podľa toho najklasickejšieho receptu, a ak by ste ju chceli skúsiť aj vy doma, tu je recept.

 

FAKT: Na pizza Margherita sa zásadne používa byvolia mozzarella. Jej pôvod sa datuje do dvanásteho storočia, jej názov sa objavuje prvýkrát v storočí šestnástom. Vyrába sa výlučne z plnotučného byvolieho mlieka, s pridaním syridla, teda mliečnych kvasiniek a soli. Ak chcete byť autentickí použite teda pravú byvoliu mozzarellu.

pizza margherita

kosik

Na pizzu Margheritu budete potrebovať (2ks), priemer cca. 35 cm:
na cesto:
500 g hrubej múky
325 ml teplej vody
7 g sušeného droždia
1 lyžičku soli

 

na Margheritu:
4 lyžice kvalitných pasírovaných paradajok
250 g mozzarella di bufala
125 g parmezánu
hrsť lístkov bazalky
2 lyžice hrubšej strúhanky
olivový olej EV
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

 

pizza marherita

A takto na to:

  • Zmiešajte múku a soľ. Droždie rozpustite vo vlažnej vode. Postupne pridávajte k múke a vypracujte cesto. Cesto by sa nemalo lepiť, nemalo by byť ani príliš suché. Zo spracovaného cesta vytvarujte bochník a nechajte ho asi 5 minút oddýchnuť. Potom mieste ďalších 10, rozdeľte ho na dva bochníky, tie položte na utierku a prikryte ďalšou, ale jemne navlhčenou utierkou. Dajte kysnúť na polhodku na teplé miesto.
  • Na doske, ktorú si jemne pomúčite, vypracujte z cesta 2 kruhy, mali by byť dostatočne tenké a pri krajoch trocha hrubšie. Samozrejme pri spracovaní cesta musíte dať pozor, aby sa vám neroztrhlo. Priemer tak 35 cm, resp. si veľkosť prispôsobte plechu, na ktorom budete pizzu piecť. Každý plech posypte strúhankou a uložte naň cesto.
  • Každú pizzu potrite 2 lyžicami paradajok. Obyčajne sa ako základ používa passata; experimentovať však môžete aj s vlastnými paradajkovými omáčkami. Prosím, rozhodne na základ nepoužívajte kečup, ako sme to neraz mohli vidieť v našich „tiežpizzeriách“. Osoľte a okoreňte, na pizzu uložte natrhanú mozzarellu, posypte nastrúhaným parmezánom a lístkami bazalky a jemne pokvapkajte panenským olivovým olejom. To je celé. Nič menej, nič viac.
  • Rúru si vyhrejte na 250 supňov a pizzu pečte takých 7 až 10 minút. Mala by byť chrumkavá, ale nie spečená. Na záver ešte pridajte trochu čerstvých lístkov bazalky. Pizza Margherita, alebo pizza pre kráľovnú.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

pizza margherita

pizza margherita

pizza margherita

pizza margherita

pizza margherita

 

A toto je pizza s titulom najlepšia na svete od 400 Gradi a Johnyho Di Francesca z Melbourne. Vyzerala aj chutila skutočne výborne. Pravá Margherita.

 

 

Mižu a Kamil

 

 

 

 

Vaše komentáre