Chlebové tyčinky s olivami

Chlebové tyčinky s olivami

posted in: Chlieb a pečivo | 0

Chýba nám slnko, teplo, more a dovolenka. Určite v tom nie sme sami. Letné mesiace a chvíle oddychu majú niečo do seba. Nuž čo. More na Slovensko neprenesieme, slniečko bude ešte pár mesiacov zubaté, o teple sa dá pri mínusových teplotách iba snívať a do dovolenky ešte ďaleko. Jedlom sa ale môžeme premiestniť do ktoréhokoľvek kúta sveta v ktorúkoľvek ročnú dobu. Chlieb, olivový olej a olivy? Nech milujete akúkoľvek destináciu na juhu Európy, táto kombinácia vás tam zavedie.

A tak sme pripravili recept na chlebové tyčinky s olivami, ktorých cesto veľmi pripomína to na ciabattu. Je veľmi lepkavé a mokré, preto na jeho miesenie použite kuchynský robot a pre akúkoľvek manipuláciu s cestom zasa stierku. Práca s týmto cestom nie je nijak zložitá, čím opatrnejšie s ním ale budete pracovať, tým viac nadýchaných bubliniek si zachová. Po upečení budú chlebové tyčinky s olivami zvnútra šťavnaté a na povrchu chrumkavé. Ochutnajte ich len tak, alebo ich potrite trochou kvalitného olivového oleja. Výborne sa hodia k obloženému tanieru napríklad so syrmi, rôznymi údeninami a zeleninou a pohárom dobrého vína tiež nič nepokazíte.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na chlebové tyčinky s olivami budete potrebovať (6 ks):
210 g hladkej múky
4 g soli
150 ml teplej vody
4 g instantného droždia
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
1 polievkovú lyžicu olivového oleja, plus na vytretie misy
150 g zelených olív

A takto na to:

Múku a soľ zmiešajte dohromady. V miske zmiešajte 80 ml teplej vody s lyžičkou cukru, instantným droždím a nechajte napučať asi 10 minút. Do misy s múkou pridajte podkysnutý kvások, zvyšok vody, lyžicu olivového oleja a mieste v kuchynskom robote cca 8 minút. Pridajte zelené olivy a pomocou hákového nástavca mieste ešte 2 minúty. Lepkavé a mokré cesto preložte pomocou stierky do misy vytretej olivovým olejom, prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.

Papier na pečenie, alebo silikónovú podložku položte na plech, riadne pomúčte, pomocou stierky naň preložte cesto a vrch cesta opäť riadne pomúčte. Cesto opatrne roztiahnite do tvaru obdĺžnika a pomocou stierky rozdeľte na 6 ks tyčiniek. Každú tyčinku natiahnite na cca 20 cm. Plech s chlebovými tyčinkami prikryte druhým plechom a nechajte na teplom mieste podkysnúť ďalších 30 minút. Pečte pri teplote 220 stupňov približne 15 minút.

Tipy:

Malé španielske olivy nemusíte krájať. Ak ale pri pečení použijete veľké olivy, nakrájajte ich aspoň na polovicu. Olivy pred pridaním do cesta riadne preceďte.

Cesto na chlebové tyčinky s olivami je veľmi lepkavé a pripomína cesto na ciabattu. Preto sa bude trochu roztekať. Ak chcete dosiahnuť, aby boli vaše chlebové tyčinky o čosi vyššie, po 30 minútovom kysnutí každú tyčinku opatrne pomocou stierky po celej dĺžke poprekladajte, aby boli trochu užšie a vyššie. Plech dajte ihneď do rúry.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)