Kakaovo-orechová torta

Pečenie je pre mňa najväčší oddych. Vymýšľať a tvoriť nové recepty nie je vždy jednoduché. Niekedy to ide ako po masle, no a niekedy nie a nie sa podariť. Ale to je asi celoživotný údel foodblogera. Tento raz to bola hračka. Už dlhšiu dobu mám nakúpené štvorcové formy na pečenie a konečne sa mi ich podarilo vyskúšať. Hranatá torta bola voľakedy absolútnou samozrejmosťou, najčastejšie obdĺžnikovitého tvaru. Dnes sa opäť dostáva do kurzu a poviem vám, ja som tým hranatým tvarom úplne okúzlená. Okrem iného je taká tortička veľmi praktická na krájanie a ak jej retro vzhľad trochu prispôsobíte dnešným trendom zdobenia, bude to dokonalosť sama. Recept sa samozrejme dá prispôsobiť aj na bežne dostupné formy. V prípade, že chcete použiť okrúhlu formu, odporúčam priemer 20 cm a o pár minút predĺžiť dobu pečenia.

Pri príprave torty som použila cereálny nápoj INKA. Do cesta v klasickej a do krému v karamelovej verzii. Tento nápoj je bezkofeínový a pripomína chuť kávy. Pre mňa ideálna kombinácia, pretože občas to s kávou fakt preženiem. A potom miesto spánku o jednej nad ránom ešte vypekám.

Celkovo sa tortička hodí k tomuto mrazivému ročnému obdobiu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou INKA.

kosik

Na prípravu krému budete potrebovať:
200 g 33% smotany
150 ml plnotučného mlieka
3 žĺtka
130 g hnedého cukru
25 g kukuričného škrobu
1 a ½ lyžice karamelová INKA
1 lyžičku vanilkového extraktu
290 g masla izbovej teploty
Na prípravu cesta budete potrebovať (rozmer 20 x 20 cm):
140 g na drobno nasekaných orechov
220 g hladkej múky
1 lyžičku jedlej sódy
1 a ½ lyžičky kypriaceho prášku
1 a ½ lyžičky soli
225 g hnedého cukru
85 g holandského kakaa
3 celé vajcia
200 g kyslej smotany
3 lyžičky INKA
180 ml rastlinného oleja

A takto na to:

Najprv si pripravte krém. V hrnci ohrejte smotanu s mliekom, nesmie vrieť. V poháriku zmiešajte karamelovú INKU s 2 – 3 čajovými lyžičkami horúcej smotany. V samostatnej miske mixujte žĺtka s cukrom, potom pridajte kukuričný škrob. Prilejte trocha horúcej smotany, mixujte a celú zmes prelejte do hrnca so smotanou. Za stáleho miešania priveďte k varu. Po odstavení prilejte INKU a vanilkový extrakt. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a občas premiešajte, aby nevznikla kôrka.

Medzi tým pripravte cesto. Tri čajové lyžičky INKY zalejte 250 ml horúcej vody. Do jednej misy navážte suché ingrediencie: orechy, múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, cukor a kakao. V druhej mise ručným mixérom mixujte vajcia s kyslou smotanou a olejom. Tekutú zmes prelejte do misy s múkou, prilejte INKU a mixujte ešte 4 minúty. Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a pečte pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Ak pečiete všetko cesto v jednej forme, nechajte ho v rúre o čosi dlhšie. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť na mriežke.

Maslo izbovej teploty riadne vyšľahajte. Pridajte uvarený krém a opäť dobre premiešajte. Krém rozdeľte na tri rovnaké časti. Do štvorcovej formy na seba ukladajte cesto, krém uhlaďte cukrárskou stierkou, položte ďalšie cesto, opäť uhladiť krém a na záver cesto. Zľahka rukami zatlačte a zarovnajte, nechajte v chladničke asi 30 minút. Po vytiahnutí z chladničky orežte príborovým nožom po celom obvode formy, priložte tortový stojan a tortu naň preklopte. Formu pomaly vysuňte a naneste poslednú vrstvu krému. Dozdobte čokoládou, nasekanými orechmi a makrónkami.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre