pesto z medvedieho cesnaku

Trhané cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

Zelený štvrtok je v kresťanskom ponímaní dňom poslednej večere Ježiša Krista a jeho apoštolov. Tento deň sa v minulosti spájal s mnohými obradmi zameranými na ochrannú mágiu proti zlým silám, chorobám ale tiež na hospodársku prosperitu. V Zelený štvrtok sa napríklad prvý raz vyháňal dobytok na pašu. Ľudia sa proti rôznym chorobám omývali v čerstvej tečúcej vode, pripravovali a konzumovali zeleninové jedlá, cestoviny, čo malo zabezpečiť bohatú úrodu.

V súčasnosti je zvykom konzumovať nie len bezmäsité, ale aj zelené jedlá. Tých je na výber neúrekom. My sme pre vás pripravili jednoduchý, rýchly a veľmi chutný recept. Trhané cestoviny a pesto z medvedieho cesnaku viete pripraviť lusknutím prstov. Pridávame aj recept na domáce cestoviny. Ak by ste však potrebovali urýchliť prípravu, použite akékoľvek cestoviny z vašej špajze. Výroba pesta je potom už len minútová záležitosť. 

Trhané cestoviny a pesto z medvedieho cesnaku je typické jarné, svieže jedlo s výraznou bylinkovou chuťou.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na trhané cestoviny budete potrebovať (4 porcie):
180 g hladkej múky
štipku soli
2 celé vajcia
2 žĺtka
Na pesto z medvedieho cesnaku budete potrebovať (4 porcie):
70 g medvedieho cesnaku
50 g olivového oleja
15 g píniových orieškov
10 g parmezánu
pár lístkov bazalky (voliteľné)
kôru z 1/2 citróna
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

A takto na to:

Pripravte cesto na trhané cestoviny. Do misy nasypte múku, štipku soli, pridajte vajcia, žĺtka a ručne vypracujte cesto. Preložte ho na pracovnú plochu a vypracujte z neho hladké cesto, ktoré sa nelepí na dosku, ani na ruky. Múku pridávajte len po malých troškách. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho 30 minút odpočinúť v chladničke.

Medzi tým si pripravte pesto z medvedieho cesnaku. Do mixéra dajte medvedí cesnak, bazalku, olivový olej a rozmixujte na hladkú pastu. Pridajte píniové oriešky, nastrúhaný parmezán, citrónovú kôru, soľ, čierne mleté korenie a opäť mixujte. Takto pripravené pesto odložte bokom.

Cesto vyváľajte valčekom čo najtenšie. Pridávajte len toľko múky, aby sa cesto nelepilo na pracovnú dosku a na valček. Tenké cesto ľubovoľne trhajte na menšie a väčšie kúsky. Varte v solenej vode cca 2 minúty. Ihneď ako sú cestoviny uvarené, preložte ich na rozpálenú panvicu, pridajte trochu olivového oleja, pesto a pár lyžíc vody, v ktorej sa cestoviny varili. Dobre premiešajte a podávajte s troškou olivového oleja, nastrúhaným parmezánom, citrónovou kôrou a lístkami bazalky.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

pesto z medvedieho cesnaku

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)