tarator

Tarator – studená uhorková bulharská polievka

Tarator je tradičná studená bulharská uhorková polievka, ktorá je však známa a obľúbená na celom Balkáne. Jej základnými zložkami sú jogurt a uhorka, ďalej cesnak a kôpor, takže chuťovo dosť pripomína naše obľúbené grécke Tzatziki. Samozrejme, existuje veľké množstvo variácii tohto jedla, v závislosti od konkrétnej krajiny a spôsobu podávania. Napríklad v jednej z verzií sa do taratoru pridáva na kúsky nakrájaná omeleta a podáva sa ako hlavný chod.

O Bulharskej kuchyni

Tento mesiac sa v našom dlhodobom projekte so značkou Sencor trochu pozrieme na špeciality Bulharskej kuchyne. Bulharská kuchyňa má vo všeobecnosti typické balkánske črty, ovplyvnené osmanským vplyvom a teplejším podnebím. Je podobná gréckej, či tureckej kuchyni a častokrát sa v nej vyskytujú rovnaké jedla ako v spomínaných dvoch krajinách ako napr. musaka, džuveč, baklava, kebab, gemista a mnohé ďalšie. No a tým, že je Bulharsko prímorskou krajinou, Bulhari, samozrejme, obľubujú aj ryby a morské plody. Čo sa týka dezertov, tie sa zase vyznačujú (ako prakticky v celom tomto regióne) svojou, pre niekoho až prílišnou, presladenosťou. Ak by ste si chceli skúsiť nejaký ten bulharský koláčik, skúste napríklad Kozunak – sladký bulharský veľkonočný chlieb.

Keďže sa blíži leto (aj keď pri pohľade z okna to tak možno nevyzerá), rozhodli sme sa, že prvým bulharským jedlom, ktoré si pripravíme bude aj nami obľúbený Tarator. Tí z vás, ktorí Bulharsko navštívili sa určite s touto sviežou studenou polievkou už stretli. V tradičnej verzii sa olúpaná uhorka nakrája na malé kocky, zmieša s jogurtom, pridá sa rozotrený cesnak so soľou, nadrobno nasekaný kôpor a nasekané orechy, doplní sa vodou a olejom a dochutí soľou a korením. Niekto z uhorky ešte vyberá semiačka a používa len jej vonkajšiu dužinu. V dnešnej modernej aj rýchlej dobe si môžete pomôcť kuchynským sekáčikom či mixérom, dostanete tak trochu jemnejšiu štruktúru.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na tarator budete potrebovať (2 porcie):
400 g gréckeho jogurtu
1 celú šalátovú uhorku
2 strúčiky cesnaku
hrsť vlaškých orechov
hrsť kôpru
150 ml studenej filtrovanej vody
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej EV

A takto na to:

Do kuchynského sekáčika vložte jogurt, uhorku, orechy a kôpor, osoľte a okoreňte a doplňte studenou (ideálne filtrovanou) vodou. Rozmixujte. Polievku vložte do chladničky a poriadne zachlaďte.

Podávajte v hlbokej miske, tarator môžete na záver dozdobiť nasekaným kôprom, nasekanými orechami, olivovým olejom. Do polievky tiež môžete pridať na male kocky nasekanou uhorkou alebo s jej tenkým plátkom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Bezdrôtový sekáčik SENCOR

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)