vykostené plnené kurča

Vykostené plnené kura

Vykostené plnené kura* je jedlom nášho detstva. Nedeľné obedy v kruhu rodiny boli samozrejmým zakončením týždňa. Keďže toto jedlo patrilo k časovo náročnejším, nebolo na nedeľnom stole až tak často. Ako deti sme milovali pečené kuriatko a nemusieť sa na tanieri babrať s kosťami, to bol splnený sen.

Vykosťovanie kuraťa tak, aby mäso ostalo vcelku je trochu pipľačka, najmä ak to robíte prvý raz. Nech vás ale táto časť neodrádza. Práve naopak. Nech je pre vás pozitívnou výzvou, ako posunúť svoje kulinárske umenie o krok ďalej. TU nájdete videonávod, ako na to. Odporúčame použiť kvalitné, dobre chované kuriatko. Jeho chuť je vo výsledku fantastická a vynahradí vám o čosi náročnejšiu prípravu. Chuť plnky počas pečenia prechádza do mäsa a zabezpečí, že kura, najmä v oblasti pŕs nebude, presušené. My sme zvolili náplň s hubami, ktorá je sama o sebe šťavnatá. Porcovanie kuraťa po upečení je samozrejme hračka.

Ak sa rozhodnete pripraviť vykostené plnené kura podľa nášho receptu, nezabudnite sa nám s výsledkom pochváliť.

Vo francúzskej kuchyni sa takáto príprava nazýva galantína. Ide o jedlo z vykosteného, ​​plneného mäsa, najčastejšie z hydiny alebo rýb, ktoré sa zvyčajne pošíruje a môže sa podávať studené.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

vykostené plnené kurča

 

kosik

Na vykostené plnené kura budete potrebovať:
1,2 – 1,4 kg celé kura z dobrého chovu
2 mrkvy
2 petržleny
plátok zeleru
1/2 cibule
4 strúčiky neolúpaného cesnaku
2 bobkové listy
2 guľôčky nového korenia
morčací krk
kurací trup a kosti
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
150 ml vody
2 polievkové lyžice masla izbovej teploty
Na náplň budete potrebovať:
2 rožky
1/2 cibule
130 g šampiňónov
3 plátky slaniny
1 strúčik cesnaku
120 ml plnotučného mlieka
1 vajce
1 polievkovú lyžicu petržlenovej vňate
1 polievkovú lyžicu masla
2 vetvičky tymianu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na marinádu budete potrebovať:
1 čajovú lyžičku drvenej rasce
1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky
1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky celej rasce
1/4 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
2 polievkové lyžice oleja
1 polievkovú lyžicu vody

A takto na to:

Vykostite kura. Začnite rezom cez chrbticu, postupne vykostite trup, horné kosti krídel a stehenné kosti. Kosti z dolnej časti kuracích nožičiek ponechajte, kura bude lepšie držať tvar. Ak ste kura vcelku nikdy nevykosťovali možno vám pomôže video návod. Je to výzva, najmä pre menej skúsených, ale po vykostení budete na seba naozaj hrdí. Vykostené kura, trup a kosti zatiaľ odložte do chladničky a pripravte náplň.

Na panvici rozpustite lyžicu masla a restujte na drobno nakrájanú cibuľu a slaninku. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, cesnak, soľ, čierne korenie a dobre premiešajte. Zalejte mliekom a varte za občasného premiešania 7 až 10 minút. Po odstavení nechajte zmes 15 minút chladnúť.

Rožky nakrájané na kocky vložte do väčšej misy. Pridajte vidličkou rozšľahané vajíčko, vychladnutú zmes, nakrájanú petržlenovú vňať, tymian a po premiešaní v prípade potreby dochuťte soľou a čiernym korením.

Vykostené kuriatko osoľte a okoreňte. Naplňte ho plnkou, natlačte ju aj krídel a stehien, odkiaľ ste vybrali kosti a zložte ho do pôvodného tvaru. V miske rozmiešajte 2 polievkové lyžice so soľou a trochou nasekaného tymianu. Kura otočte, prstami uvoľnite miesto na prsiach pod kožou a natlačte tam pripravené ochutené maslo. Vďaka tomuto triku nebudú prsia po upečení vysušené. Takto pripravené kura previažte povrázkom, aby náplň nevytekala. Zviažte aj dolné nožičky. Na marinádu zmiešajte všetky koreniny s olejom a vodou.

Naplnené, zviazané kura preložte do pekáča a starostlivo ho potrite časťou marinády. Ku kuraťu pridajte morčací krk, trup a kosti z kuraťa, mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, neolúpaný cesnak, bobkový list a nové korenie. Do pekáča prilejte vodu. Vykostené plnené kura pečte prvých 20 minút pri teplote 200 stupňov a ďalšiu hodinu a 10 minút pri teplote 180 stupňov. Kura pravidelne kontrolujte, potierajte zvyšnou marinádou a šťavou.

Kurča môžete piecť aj v remoske alebo inom elektrickom hrnci. Rovnako je potrebné ho pravidelne potierať a kontrolovať.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)