Roožky na raňajky

Rožky na raňajky

Parádna vec, také domáce rožky na raňajky. Ja viem, ja viem. V kurze je špalda, celozrná a ražná múka a ja som si opäť zmyslela recept s tou neslávnou, klasickou, bielou, pšeničnou. Ale klasika je klasika a mne najviac chutia práve tie biele rožky. No pomôžem si?

Celý proces nie je nijako obzvlášť náročný. Ale povedzme si úprimne, zaberie to o trochu viac času ako zbehnúť do obchodu a zaplatiť pri pokladni. No a čo? Víkendy sú na to, aby sme si dopriali toľko času, koľko potrebujeme.

Nikam sa teda nenáhlite a pripravte svojej rodine kráľovské raňajky napríklad aj do postele. My sme si to s Kamilom užili naplno a jedli raňajkové rožky na slano, aj na sladko tesne pred poludním. Aj to je dôvod, prečo milujeme víkendy.

Roožky na raňajky

kosik

Na prípravu rožkov na raňajky budete potrebovať:
250 ml plnotučného mlieka
1 lyžičku sušeného droždia (1/4 čerstvého)
2 žĺtka
60 g masla izbovej teploty
1 lyžičku soli
1 lyžičku cukru
500 g polohrubej múky
mak, sezam, slnečnicové semiačka na posypanie

 

Roožky na raňajky

A takto na to:

  • V miske jemne ohrejte 125 ml mlieka, nasypte droždie, lyžičku cukru a po chvíli premiešajte. Droždie sa rozpustí, nechajte ho podrásť. Medzitým vidličkou zmiešajte žĺtka s maslom. Do veľkej misy nasypte múku so soľou, pridajte rozmiešane žĺtka, kvások a zvyšné mlieko. Všetko spolu vyhneťte do mäkkého a vláčneho cesta. Dajte si záležať a cestu sa trochu povenujte. Múku dosypávajte iba po troche, ak sa cesto lepí. Vložte ho do čistej pomúčenej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Cesto preložte na dosku, nakrájajte na osem rovnakých častí a hnetením vytvarujte guličky. Valček položte do stredu guľky, stlačte a smerujte do vonkajšej časti. Polovica cesta ostane neprevaľkaná. Cesto zrolujte a hotový rožok položte na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryté nechajte podkysnúť ešte 30 – 40 minút. Na konci článku je naše video, ako zabaliť rožok!
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov. Rožky potrite žĺtkom zmiešaným s lyžicou mlieka, môžete posypať napríklad makom, sezamom, a pečte 15 – 20 minút. Hotové pečivo nechajte vychladnúť na mriežke.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

Roožky na raňajky

Roožky na raňajky

Roožky na raňajky

Roožky na raňajky

 

AKO ZABALIŤ ROŽOK?

 

Mižu

Vaše komentáre