krémová zemiaková polievka s hubami

Krémová zemiaková polievka s hubami

Niektoré veci vo mne vyvolávajú čudné asociácie. Tak napríklad, keď niekto niekedy spomenie Zemplínsku Šíravu (a je úplne jedno v akom kontexte) okamžite sa mi pred očami zjavia biele unimobunky v Klokočove, kde som trávil každé leto aspoň jeden týždeň až do svojej šestnástky. Jasné spomienky, osobná skúsenosť. Alebo keď sa povie školská jedáleň, tak hneď mam v ústach ten pocit, keď vám lacný socialistický príbor cinkne o plombu v zube. Tiež zo života. Ale netuším prečo si vždy pri prvej lyžici zemiakovej polievky spomeniem na Čenkovej deti. Na Hanku aj Miška aj Paľka. Kompletne na všetky. Nepoznám ich osobne a aj tak. Viem, že stále len hladovali, čo je veľmi smutné a tým pádom už od detstva tú útlu knihu považujem za jedno z najdepresívnejších diel aké som čítal. Pani Čenková koľkokrát nemohla tie chúdence nakŕmiť, maximálne čo im navarila hubovú polievku a keď mala pridala aj zemiaky. Asi preto tá asociácia. V každom prípade, za túto polievku by sa veru nehanbila a Paľko, Miško aj Hanka by boli radosťou celí bez seba, keby ju dostali na stôl. Iste, nikdy by im ju nemohla navariť. Odkiaľ by vzala biele suché víno, či kus slaniny? Vy si ju však počas jesenných sychravých dní uvariť môžete a verte mi, nebudete ľutovať. A aj keď je krémová, nebudete na ňu potrebovať mixér, zemiaky sa totiž pridávajú postupne a čas za vás spraví všetko sám.

Recept na krémovú zemiakovú polievku s hubami je prvý z radu receptov, ktoré prinášame v rámci jesenného špeciálu. Sýte a krémové polievky sa totiž k jeseni dokonale hodia.

krémová zemiaková polievka

kosik2

Na krémovú zemiakovú polievku budete potrebovať (asi pre 4 osoby)
1kg zemiakov
za hrsť lesných húb (hríby, kremenáče, atď)
1 cibuľu
1 mladý kaleráb
2 strúčiky cesnaku
trochu slaniny a lyžicu masla
125 ml smotany
vetvičku rozmarínu
pohár suchého bieleho vína
čerstvo mleté čierne korenie, soľ, lyžičku majoránu

 

krémová zemiaková polievka

A takto na to:

  • Cibuľu si jemne orestujte na masle a pridajte k nej celú vetvičku rozmarínu. Ten sa pekne osmaží a základ polievky zaujímavo dochutí. Po minúte alebo dvoch rozmarín môžete pokojne vybrať, svoju úlohu už splnil. K cibuli pridajte pretlačený cesnak a dve tretiny zemiakov nakrájaných na menšie kocky. Rovnako aj kaleráb. Chvíľku orestujte a podlejte vínom, po chvíľke aj vodou tak, aby boli zemiaky kompletne zakryté. Nezabudnite osoliť.
  • Za občasného miešania varte asi 30 minút, sem-tam môžete zemiaky jemne podliať vodou. Mali by sa pomaly rozpadávať a vytvárať hustejšiu konzistenciu polievky. V tomto bode pridajte zvyšné zemiaky a huby. Ak ste použili huby sušené nezabudnite ich predtým na 30 minút namočiť do vody. Varte dokým nebudú zemiaky mäkké. Na záver už len primiešajte smotanu, lyžičku majoránu a čerstvo mleté čierne korenie. Polievku môžete zjemniť kúskom masla. Na tanieri si ju môžete dozdobiť kúskami opraženej slaniny a posunúť polievku o ďalší level. Krémová zemiaková polievka.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

krémová zemiaková polievka

krémová zemiaková polievka

krémová zemiaková polievka

Kamil

Vaše komentáre