panettone

Panettone

Počas toho krátkeho obdobia odkedy pečiem, som si stanovila niekoľko cieľov. Neviem, či boli všetky ozaj také zložité, ale pre mňa ako samouka bol každý a jeden výzva. Určite k nim patrili makrónky (v tom som iste nebola sama, že?), neprekonateľný slaný karamel, creme patissiere, viacposchodová torta a panettone. Zo spomínaných mi ostalo už len panettone. Taliansky ovocný chlieb, štruktúrou pripomínajúci vianočku, ktorý má svoj pôvod v Miláne. Tak som brázdila po internete, pozrela asi milión videí v taliančine, skúmala postup a nakoniec sa odhodlala pripraviť vlastnú verziu. Skrátenú, zjednodušenú, 5 hodinovú verziu. Prvú prekážku, ktorú som musela prekonať bola papierová forma na panettone. Medzi sviatkami sa mi ju nepodarilo zohnať. Ani mi nenapadlo, že je to taký nedostatkový tovar. Preto som použila klasickú tortovú formu s priemerom 17 cm a tvrdým papierom obaleným papierom na pečenie, nadstavila na výšku 12 cm. Druhý obrovský problém nastal pri dopečení prvého panettone. Bochník vyzeral nádherne, rozvoniavala celá kuchyňa a ja som pristúpila k poslednému kroku. Prepichla som ho krížom drevenými špilkami a zavesila hore hlavou do hrnca, aby ochladol. Chyba. Ak by som použila papierovú formu na to určenú, špilky by prechádzali skrz formu a cesto. Takto prechádzali iba cestom a ja som sa stihla akurát pozerať, ako krásny, nadýchaný bochník padá na dno hrnca. Tak som sa pri druhom pokuse rozhodla tento zásadný krok vynechať.

Recept si pokojne prispôsobte podľa vlastnej chute. Môžete použiť pomarančovú kôru, rôzne druhy sušeného ovocia, hrozienka, želé. S určitosťou viem, že som tento typický vianočný a silvestrovský ovocný chlieb nepiekla naposledy. A stanovila som si ďalší cieľ, pripraviť zdĺhavejšiu, dvojdňovú verziu pre náročných milovníkov kysnutého.

panettone

kosik

Na prípravu panettone budete potrebovať (priemer 17 cm):
360 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
štipku soli
5 g sušeného droždia
135 ml mlieka
2 vajcia
135 g masla izbovej teploty
½ lyžičky vanilkového extraktu
kôru z 1 bio citróna
100 g sušených brusníc
120 g sušených sliviek
50 ml portské

 

 

panettone

A takto na to:

  • Namočte sušené brusnice a slivky minimálne na 45 minút do misky s portským. Múku a cukor spolu zmiešajte, uprostred vytvorte jamku a nasypte do nej sušené droždie. Na okraj misy do múky pridajte štipku soli.
  • Mlieko trochu ohrejte a zmiešajte s vajcami, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou. Mlieko nesmie byť veľmi horúce, inak sa z vajec stane praženica. Tekutú zmes nalejte do jamky k droždiu. Pomocou robota s násadkou háku zmes mieste približne 5 minút, kým nebude cesto úplne hladké. Pridajte mäkké maslo a nechajte na nízkom stupni miesiť minimálne 20 minút. Misu prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte na teplom mieste kysnú približne 2 hodiny, až cesto zdvojnásobí svoj objem.
  • Zraste ho hánkami prstov, pridajte namočené sušené ovocie. Nevstrebané portské do cesta neprilievajte. Opäť robotom s hákovým nástavcom krátko premieste, kým sa ovocie a cesto úplne neprepoja.
  • Cesto bude veľmi lepkavé, preto použite varešku alebo stierku. Preložte cesto do prostriedku papierovej formy na panettone. Prikryte fóliou, prípadne utierkou a nechajte ešte 1 hodinu kysnúť.
  • Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pečte na spodnom rošte približne 55 minút. Po 30 minútach prekryte alobalom, aby sa vrch nespiekol. Upečené panettone nechajte vychladnúť na mriežke. Uskladňujte na tmavom a chladnom mieste maximálne 4 dni.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

panettone

panettone

panettone

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre