domáci kečup, recept

Coolinársky domáci kečup

Recept na domáci kečup som dostal od svojej maminy, poznačený len na otrhanom papieriku. Viete, taký ten nenápadný a skromný rukou písaný recept, keď si už poriadne nikto nepamätá ako sa do rodiny dostal, pritom sa podľa neho už roky pripravuje ten najlepší kečup aký si viete predstaviť. Vlastne by sa dalo povedať, že je to skôr univerzálna paradajková omáčka, ktorá sa dá použiť na množstvo spôsobov, ako základ do BBQ omáčok, či gulášov, alebo aj k cestovinám (Taliani odpustia, ale keď sa pridá do ragú, tak to je fakt paráda!), alebo len tak, ako príloha ku grilovaným klobáskam, mäsu, domácim hranolkám a podobne. Možno je už trošku neskoro pridávať sem tento recept, máme september a sezóna paradajok sa chýli ku koncu, ale možno si ešte nájdete čas a vyskúšate ho. A keď nie teraz, o rok ho tu stále nájdete a ja vám to pripomeniem. V mojej verzii je trochu ostrejší; keď chilli moc nemusíte tak ich vynechajte, alebo tam prihoďte len jednu papričku. A ešte jedna drobnosť, pripravil som si hneď dve várky kečupu, do druhej som prihodil aj hrsť bazalky. Či ju použijete je na vás, v pôvodnom recepte nie je.

domáci kečup - recept

kosik2

Na coolinársky domáci kečup budete potrebovať:
5 kg zrelých paradajok
2 kápie
8 ks cibule
8 ks chilli alebo feferóniek
4 lyžice hnedého cukru
2 lyžice soli
2 lyžičky mletej červenej papriky
1 dcl červeného vínneho octu
1 lyžičku mletej škorice
4 klinčeky, trochu nového korenia

 

domáci kečup - recept

 

A takto na to:

  • Okay, príprava je jednoduchá, jediné čo budete potrebovať je dostatok trpezlivosti, aby ste kečup zredukovali na potrebnú hustotu, takže sa pripravte na 5 alebo možno 6 hodín za sporákom. Umyté paradajky nakrájajte na štvrťky. Ja osobne z nich nevyberám semienka a ani ich nelúpem. Príde mi to domáckejšie a navyše mi to nevadí. Šupka z paradajok sa pri mixovaní sama odseparuje a veľmi jednoducho ju len stiahnete z tyčového mixéra. K cibuli nakrájanej nadrobno pridajte paradajky a všetky ingrediencie, hrniec nezakrývajte a varte asi dve hodiny. Potom rozmixujte mixérom, odstráňte šupky a redukujte. Za horúca nalejte do pohárov, poriadne uzavrite viečkami a dajte sterelizovať.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

recept na domáci kečup

domáci kečup - recept

domáci kečup - recept

domáci kečup - recept

Kamil

Vaše komentáre