Náš tekvicovo-hruškový koláč je plný jesenných chutí a farieb. Nie je ničím neobvyklým použiť tekvicu – v tomto prípade Hokkaido – pri príprave sladkého receptu. Nemusí sa používať len v slaných pokrmoch, dezertom dodá farbu, sladkosť aj šťavnatosť. V kombinácii s hruškami tvorí ideálnu jesennú dvojku, ktorá vás presvedčí, že použiť tekvicu v sladkom jedle je dobrý nápad. Rovnako dobre by si však v ceste rozumela napríklad aj s jablkami.
Cesto je, samozrejme, mokré, preto ho naozaj dobre prepečte a pred jeho vybratím použite klasický test špajlou. Po zapichnutí do korpusu a jej vytiahnutí nesmie byť mokrá a ani lepkavá. Čas pečenia prispôsobte vlastnej rúre, ktorú poznáte najlepšie. Pri zdobení popustite uzdu vlastnej fantázii, použite jesenné ovocie, ideálne viacerých farieb, oriešky či lyofilizované ovocie. Chrumkavú zložku zdobenia dobre zabezpečia maslové sušienky podľa vašich preferencií. My sme použili naše obľúbené mandľové maslové z BILLA. Recept je prispôsobený na tortovú formu s priemerom 20 cm. Ak použijete formu s väčším priemerom (napr. 24 cm) ingrediencie vynásobte 1 a pol násobne.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na tekvicovo-hruškový koláč budete potrebovať (20 cm priemer formy):
200 g pyré z tekvice hokkaido (*recept v postupe)
90 g hrušiek + 1 celú hrušku
150 g kryštálového cukru
2 celé vajcia
150 g hladkej múky
½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
štipku soli
110 g vlašských orechov
Na krém budete potrebovať:
300 g mascarpone
100 g masla
60 g práškového cukru
1 čajovú lyžičku mletej škorice
A takto na to:
Pripravte tekvicové pyré. Menšiu tekvicu hokkaido prerežte na polovicu, lyžicou vyberte dužinu a jadrá. Obe polovice položte na papierom vystlaný plech kôrou nahor. Pečte pri teplote 200 stupňov 45 až 60 minút, kým nebude tekvica úplne mäkká.
Po vychladnutí vydlabte 200 g dužiny tekvice a spolu s 90 g očistených hrušiek rozmixujte na jemné pyré. Zvyšok tekvice tiež rozmixujte, dochuťte a použite ako prílohu alebo do polievky. Takto rozmixované pyré môžete 1 týždeň skladovať v chladničke, alebo zamraziť.
Upečte korpus. Do misy pridajte tekvicovo-hruškové pyré, kryštálový cukor, vajcia a rozmixujte. Pridajte múku zmiešanú so sódou, kypriacim práškom a soľou. Rozmixujte a pridajte nadrobno nasekané orechy, na malé kocky nakrájanú jednu hrušku a stierkou premiešajte. Cesto prelejte do 20 cm tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov 35 až 45 minút. Cesto po vytiahnutí z rúry nechajte 5 minút oddýchnuť, vytiahnite ho z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí zarovnajte korpus zrezaním vypuklej časti.
Na prípravu krému použite suroviny izbovej teploty. Maslo, mascarpone, práškový cukor a mletú škoricu rozmixujte ručným mixérom. Krém naneste na vychladený korpus a ľubovoľne dozdobte. My sme pri zdobení použili: figy, physalis, černice, pistácie, mandľové lupienky, rozdrobené mandľové sušienky a lyofilizované červené ríbezle. Tu sa fantázii medze nekladú.
Tip: Ak sa krém zrazí, jednotlivé suroviny nemali rovnakú teplotu. Tento zrazený krém sa dá ľahko napraviť. Krém preložte do nerezovej misy a nad parou ho neustále mixujte ručným mixérom, až sa neprepojí.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)