T-bone steak

T-bone steak s omáčkou z červeného vína a arónie

posted in: Hlavné jedlá | 0

T-bone steak je parádny kus mäsa. Svoje pomenovanie, samozrejme, dostal po kosti, ktorá je jeho súčasťou a má tvar písmena T. A nie je to len parádny, ale aj luxusný kus mäsa. Pozostáva totiž tak zo sviečkovicej ako aj vysokej roštenky. Na jednom steaku teda máte hneď odlišné druhy steakového mäsa. Nepatri medzi najlacnejšie kúsky, ale prečo si sem tam nedopriať? Jeho príprava sa však nejako zásadne nelíši od prípravy ďalších druhov steaku. Hodia sa k nemu omáčky, my sme si ho vychutnali s omáčkou z červeného vína, do ktorej sme pridali aj pár plodov arónie. Steak a jemne trpká chuť arónie sa dokonale dopĺňajú. A, samozrejme, pohár dobrého červeného vína nesmel chýbať. Zvolili sme Cabernet Sauvignon od Slovenských viníc. Ešte dodáme, že jeden taký T-bone steak v pohode stačí pre dve osoby.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice

T-bone steak

kosik

Na T-bone steak s omáčkou z červeného vína budete potrebovať (vystačí pre 2 osoby):
T-bone stek (použili sme 600 g kus)
2 dcl suchého červeného vína
malú hrsť plodov Arónie
lyžica masla
2 lyžičky cukru

soľ, čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej EV
T-bone teak

A takto na to:

Steak pred jeho samotnou úpravou vyberte z chladničky, aby dosiahol normálnu izbovú teplotu. Steak je najlepšie pripraviť na grile, keďže nám sa v rovnakom momente jeden gril pokazil a v plynovom zase došiel plyn, museli sme siahnuť po obyčajnej panvici. Ak máte liatinovú grilovaciu tak použite tú, my ju však nemáme a tak sme si museli vystačiť s obyčajným teflónom. Panvicu využívame preto, že na výpeku pripravíme omáčku. Panvicu/gril rozpáľte.

Steak výdatne okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom. Steak môžete aj osoliť, my steak solíme až po dopečení. Ak si chcete pripraviť stredne prepečený steak opekajte ho na každej strane cca 4 minúty (samozrejme, všetko závisi od váhy a hrúbky mäsa). Pred koncom pridajte na panvicu maslo, keď sa rozpustí steak ním výdatne prelievajte. Ak máte teplomer pomôžte si ním. Steak by mal mať pre takýto spôsob prípravy teplotu vnútri asi 55 °C.

Steak zabaľte do alobalu a nechajte ho 10 minút odpočívať. Za ten čas si na výpeku pripravte omáčku. Je to nesmirene jednoduchá omáčka, ktorá pozostáva len z vína, trochy cukru a arónie. Pridajte 2 dcl vína, pridajte cukor a plody arónie. Redukujte na želanú hustotu, osoľte a okoreňte.

Mäso odrežte od kosti, nakrájajte na plátky a vraťte na pôvodne miesto (ako na fotografii).

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre