Pohár stracciatella je inšpirovaný veľmi známou pochúťkou – zmrzlinou stracciatella. Málo kto vie, že talianske slovo stracciatella v podstate označuje tri rôzne jedlá. Prvým z nich je samozrejme nám dobre známa smotanová zmrzlina s kúskami čokolády. Rozpustená čokoláda sa v tenkých prúdoch v procese výroby prilieva k mrazenému smotanovému základu, v ktorom takmer okamžite mrzne a miešaním sa rozbíja na nepravidelné čokoládové kúsky. Tento smotanový dezert vznikol v roku 1961 v Bergame. Jeho tvorcom je Enrico Panattoni, ktorý sa pri jeho príprave inšpiroval polievkou stracciatella. Polievka s názvom stracciatella je pripravovaná z vývaru, rozšľahaných vajec a patrí k špecialitám rímskej kuchyne. No a posledný, tretí význam slova stracciatella označuje mäkký syr z Apúlie v južnom Taliansku. Sú to v podstate natrhané kúsky mozzarelly a smotany, ktoré sa používajú aj na plnenie burraty.
Vo všetkých troch prípadoch ide o trhané kúsky niečoho (čokolády, vajec, syra). Náš pohár stracciatella obsahuje rozdrobené kúsky jemných čokoládových sušienok s horkou, mliečnou a bielou čokoládou. Chuť dezertu príjemne vyvažuje kyselkavá chuť tvarohu, skyru a malín so sladkou chuťou čučoriedkového džemu, čučoriedok a čokoládových sušienok.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na pohár stracciatella budete potrebovať (4 porcie):
150 ml 33% smotany na šľahanie
200 g skyru
120 g jemného tvarohu
120 g práškového cukru
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
kôru z 1/2 citróna
250 g bobuľového ovocia (čučoriedky, maliny)
210 g jemných sušienok s horkou, mliečnou a bielou čokoládou BILLA Premium
čučoriedkový džem BILLA Premium
A takto na to:
V mise vyšľahajte šľahačkovú smotanu. Pridajte do nej skyr, jemný tvaroh, práškový cukor, citrónovú šťavu, kôru a všetko dobre zmiešajte. Do krému nadrobte čokoládové sušienky, časť čučoriedok a stierkou opäť premiešajte.
Do pohárov vrstvite čučoriedkový džem, ovocie a krém stracciatella. Dozdobte kúskami čokoládových sušienok a zvyšným ovocím.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)