Julebrød

Julebrød (nórsky vianočný chlieb)

Naše kulinárske cestovanie pokračuje a my sme sa tentoraz presunuli do Škandinávie. Konkrétne do krajiny, ktorá susedí so Švédskom, Fínskom, Ruskom, Dánskom, Spojeným kráľovstvom a jej kuchyňa je založená na ľahko dostupných surovinách – divine a rybách. Vitajte v Nórsku. Teda aspoň tak virtuálne.

Vianočné kulinárske tradície sa samozrejme v jednotlivých regiónoch Nórska líšia, v každom prípade ide o ozajstné hody. Počas štedrého dňa sa v rodinách podáva hneď niekoľko druhov mäsa (baranie, jahňacie, bravčové), niekoľko druhov rýb, syrov a pečivo.

Medzi sladkosťami zase nesmú chýbať medovníky, ktoré sa od tých našich úplne líšia. Konzistenciou skôr pripomínajú keksy a rodiny si z nich vytvárajú perníkové chalúpky s cukrovou polevou, alebo nimi zdobia vianočný stromček. Jedným z najzaužívanejších dezertov štedrého dňa v Nórsku je ryžová kaša (niečo na spôsob našej ryže v mlieku) dochutená džemom.

My si však predstavíme ďalší tradičný pokrm, ktorý Nórom počas Vianoc nesmie chýbať. Julebrød, teda nórsky vianočný chlieb má svoju tradíciu ešte v predkresťanskom čase a jeho symbolickou úlohou bolo zabezpečiť plodnosť a hojnosť úrody v každej rodine. Pôvodne sa nórsky vianočný chlieb Julebrød piekol z poslednej múky a jeho zbytky sa rozhadzovali po poliach pri prvej sejbe. Modernejšia verzia Julebrød obsahuje kardamóm, sušené hrozienka, prípadne kandizované citrusy. Cesto obsahuje veľa mlieka, masla a jeho štruktúra je krehká a nadýchaná. Tradične sa podáva potretý maslom a s plátkami dobrého syra.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

kosik

Na jeden bochník Julebrød budete potrebovať:
200 ml teplého mlieka
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
5 g sušeného droždia
330 g hladkej múky
štipku soli
½ čajovej lyžičky kardamómu (5 strúčikov)
85 g kryštálového cukru
85 g masla izbovej teploty + na vymastenie misy a formy
40 g hrozienok
 

A takto na to:

Pripravte kvások. Zmiešajte 100 ml teplého mlieka s lyžičkou cukru, sušeným droždím a nechajte napučať. V mise od kuchynského robota zmiešajte múku, štipku soli, kardamóm, pridajte napučaný kvások, zvyšné mlieko, cukor a maslo. Vymieste mierne lepkavé cesto. Pomocou stierky preložte cesto do misy vytretej maslom, misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste 1 a ½ hodiny kysnúť.

Nakysnuté cesto preložte na pracovnú dosku, roztiahnite ho rukami do tvaru obdĺžnika a rovnomerne posypte hrozienkami. Cesto zrolujte a preložte do formy vytretej maslom. Prikryte a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Pečte pri teplote 160 stupňov 40 až 50 minút. Po upečení vytiahnite Julebrød z formy a nechajte ho vychladnúť na mriežke.

Tip: Julebrød môžete ale aj nemusíte piecť vo forme. Po prvom kysnutí vytvarujte z cesta chlebový bochník, uložte na plech, prikryte ho misou a nechajte druhý krát podkysnúť. Pečte pri rovnakej teplote.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre