džatky

Coolinári v kuchyni. Ako pripraviť džatky.

Džatky sú jedlom nášho detstva. Pravidelne pripravované jedlo počas letných prázdnin u našich starých mám, typické jedlo pre náš región Spiš. Jednoduché, lacné a pritom tak veľmi chutné.

Základom džatiek sú (ako inak) zemiaky. Tie sa uvaria do mäkka, voda z nich sa z veľkej časti zleje, ale tak, aby boli zemiaky stále sčasti zakryté vodou a tie sa potom riadne poprášia múkou. Pod pokrievkou sa múka za pár minút sparí. Všetko spolu sa poriadne zmieša prostredníctvom pučidla na zemiaky a z hmoty sa potom tvarujú malé guľky. Tie stačí preliať maslom, opraženou slaninou či cibuľou.

Skvelé a u nás naozaj jedno z najobľúbenejších jedál spolu s pirohami. Do príprav džatiek pokojne zapojte aj deti. Ich tvarovanie (alebo ako sa u nás vraví „guľkanie“ je skutočna zábava.

Recept na ne nájdete v našej knihe Coolinári v kuchyni, ale aj tu na blogu.

 

 

 

 

Vaše komentáre