Fridelove rožky

Fridelove rožky

Share on Facebook46Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest100Share on Tumblr0Print this page

Keď som bol malý (a bolo to už poriadne dávno) obaja moji rodičia pracovali v jednom podniku. Vlastne v tom podniku pracovala tak polovica mesta. A v tej fabrike pracoval aj istý pán, volal sa Fridel a bol strašne fajn. Mal poriadne veľké brucho a rovnako veľký úsmev pre všetkých. Hlavne pre svojho syna, ktorého vychovával sám. Musel preto vedieť všetky domáce práce: musel vedieť nielen žehliť a prať, ale ani kuchyňa mu nemohla byť cudzia. Viete, v tej dobe nebolo úplne bežné, aby aj chlapi ovládali pečenie rovnako dobre ako ženy. A tak si pamätám, že mi prišlo celkom zvláštne, že vedel napiecť tie najlepšie kysnuté rožky s jablkovou, či orechovou náplňou. Piekol ich často a nosil ich prakticky na každú návštevu. Recept na ne ho pýtali všetky ženy v podniku a on im ho zakaždým vždy trpezlivo nadiktoval. A tak sa dostal aj k mojej mamke a od nej zase k Miške. A tak si môžeme aj my doma občas pripraviť tie najlepšie sladké rožteky na svete. No a teraz si ich budete môcť napiecť aj vy. Náplň si zvoľte podľa svojej chuti a nebojte sa experimentovať. Použite jablká, orechy, ale pokojne aj lekvár, tvaroh, či mak.

Aj keď už pán Fridel dávno nie je medzi nami, jeho recept je stále aktuálny, stále skvelý a dnes už tieto sladké rožteky nikto nevolá inak ako Fridelove rožky.

Kamil

fridelove rozky

kosik

Na prípravu Fridelovych rožkov budete potrebovať (cca 24 kusov):
7 g sušeného droždia
1 lyžičku cukru
250 ml mlieka
80 g kryštálového cukru
500 g hladkej múky
1 dcl oleja
1 vajce a 1 žĺtok
štipku soli

 

Orechová náplň:
230 g orechov
60 g práškového cukru
40 ml mlieka
40 g brusníc

 

Jablková náplň:
2 jablká
3-4 lyžičky škoricového cukru
citrónovú šťavu
2 lyžice nasekaných orechov

 

 

fridelove rozky

A takto na to:

  • Všetky suroviny na cesto by mali mať rovnakú, izbovú teplotu. V malej miske ohrejte mlieko, nasypte doň lyžičku cukru a droždie. Nechajte pár minút postáť a dobre premiešajte. Kým droždie podkysne do veľkej misy nasypte múku a štipku soli. Premiešajte a vytvorte jamku uprostred. Vo zvyšnom mlieku rozpustite cukor. Môžete ho trochu ohriať, aby sa všetok cukor dobre rozpustil. Do jamky v múke vlejte podkysnuté droždie, premiešajte nožom, pridajte vajce a žĺtok, opäť nožom premiešajte. Na záver prilejte zvyšné mlieko s rozpusteným cukrom a olej. Vypracujte vláčne a trochu lepkavé cesto. Múku pridávajte po troškách, podľa potreby. Vymiesené cesto vložte do múkou vysypanej misy, prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte cca 40 minút kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem.
  • Medzi tým si pripravte náplne. Orechy rozmixujte mixérom na drobno. Zmiešajte ich s mliekom, cukrom a na drobno nasekanými brusnicami. Orechy mlieko nasajú, ak sa vám náplň bude zdať veľmi hustá, prilejte ešte trochu mlieka. Jablká očistite, nastrúhajte a rukami z nich vyžmýkajte prebytočnú šťavu. Zmiešajte so škoricovým cukrom a troškou citrónovej šťavy. Náplne priebežne ochutnávajte a cukor pridávajte podľa vlastnej chuti.
  • Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku a rozdeľte na tri rovnaké časti. Každú spracujte a po jednej rozvaľkajte. Prvé cesto narežte nožom na pizzu na 8 rovnakých častí, cesto posypte nasekanými orechmi. Ja som použila strúhanku. Pri jablkovej náplni je to veľmi dôležité, aby cesto nenamoklo a nerozpadalo sa. Lyžičkou ukladajte náplň do najširšej časti trojuholníčkov. Okraje trojuholníka preložte tak, aby prekryli náplň a zrolujte do rožteka. Rožky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a prekryte utierkou cca na 10 – 15 minút aby trochu podrástli. Postup opakujte pri zvyšný dvoch cestách. Tie naplňte orechovou náplňou. Pred pečením rožteky potrite rozmiešaným žltkom s troškou mlieka. Pečte pri 180 stupňoch približne 15 minút. Závisí od vašej rúry, tá moja je už riadne vypečená.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

fridelove rozky

fridelove rozky

fridelove rozky

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Share on Facebook46Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest100Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre