domáce cestoviny

Coolinári v kuchyni. Ako pripraviť domáce cestoviny.

V našej knihe Coolinári v kuchyni nájdete aj kapitolu, ktorá je celá venovaná cestovinám. Nájdete v nej 12 receptov na tradičné talianské, ale aj slovenské cestoviny. A tak sa popri carbonara alebo aglio olio e peperoncino ocitli aj rezance s tvarohom či napríklad také fliačky s kapustou. Veď prečo nie? Cestoviny sú totiž obľúbené na celom svete, od Ázie cez Európu až po americký kontinent.

V tomto videu vám predstavujeme základný recept na prípravu univerzálneho cesta na cestoviny. Rovnako dobre ho využijete pri príprave slovenský druhov ako aj tých talianských.

 

 

 

Suroviny:
(100 g = jedna porcia)
300 g semolíny, prípadne hladkej múky typu 00
3 farmárske vajcia alebo vajcia z voľného výbehu

Ručne: múku vysypte na dosku, spravte v nej dieru a pridajte tri veľke vajíčka. Rukami spracujte na pružné cesto. Nebude to trvať dlhšie ako 10 minút. Cesto by malo naozaj pružiť, tj. ak doň pichnete palec, vráti sa do pôvodnej podoby.

Pomocou mixéra: múku vsypte do kuchynského robota s nadstavcom nožou. Pridajte vajcia a rozmixujte. Vznikne vám hmota pripomínajúca drobenku. Vysypte na dosku a spracujte do pružného cesta. Tento spôsob je jednoduchší a hlavne rýchlejší.

V oboch prípadoch spracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a odložte na 30 minút do chladničky. Po polhodine už cesto môžete ďalej spracovávať – pomocou valčeka ako naše mamy a staré mamy alebo pomocou strojčeka na cestoviny – a vyrábať druhy cestovín podľa chuti.

Vaše komentáre