vianocna torta

Vianočná torta

Sneh nikde, teploty okolo nuly a Vianoce sú tu o pár dní. Tento rok som zahájila bojkot proti upratovaniu a nakupovaniu darčekov. Výsledok? Byt v dezolátnom stave, cez okná ledva vidno, práčka už oddychuje zo dva týždne a počet nakúpených darčekov je nula. Ale nemajte obavu. Neviem si predstaviť vianočnejšiu atmosféru, ako panuje u nás doma. Svetielka máme rozvešané celoročne, takže celý byt bliká, každý deň si pozrieme nejaký ten vianočný film so Santa Clausom a o tých dvanástich kilách vianočného pečiva v našej kuchyni vám ani nebudem hovoriť.

Veľmi dlho sme premýšľali ako zakončiť tohtoročný špeciál. Chceli sme niečo výnimočné, originálne a šťavnaté. A tak sme si pre vás nachystali čoko bomba tortu s červenou repou. Áno, dobre počujete, s červenou repou. My ešte máme zásoby vlastnej vypestovanej, ale nie je problém ju zohnať v obchodoch.  Lepšie čokoládové cesto ste ešte nejedli, za to vám ručím. Skúste si dať pauzu od nekonečných nákupov, upratovania a nervovania sa a upečte si túto našu vianočnú lahôdku. Čokoholici, hor sa do pečenia!

vianočná torta

kosik

Na prípravu vianočnej čoko torty budete potrebovať (priemer 20 cm):
200 g masla
250 g varenej a olúpanej červenej repy
200 g 70% čokolády
4 lyžice horúceho espressa
135 g hladkej múky
1 vrchovatú lyžičku kypriaceho prášku
3 lyžice kakaového prášku holandského typu
5 vajec
190 g hnedého cukru
Na čokoládový krém s mascarpone budete potrebovať:
50 g 70% čokolády
50 g kvalitnej mliečnej čokolády
250 g mascarpone
75 ml 33% smotany
50 g práškového cukru
Na maslový krém budete potrebovať:
50 g 70% čokolády
50 g kvalitnej mliečnej čokolády
300 g masla izbovej teploty
50 g práškového cukru
Štipku soli
½ lyžičky vanilkového extraktu
Na dokončenie budete potrebovať:
200 g mrazených čučoriedok
krupicový cukor
150 g 70% čokolády

 

vianočná torta

A takto na to:

  • Uvarenú a olúpanú repu rozmixujte v kuchynskom robote na hrubšie pyré. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Nezabúdajte, že nádoba s čokoládou sa nesmie dotýkať vody. Rozpustenú čokoládu zmiešajte s espressom.
  • Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť. Múku, kypriaci prášok a kakao preosejte do čistej misy a odložte bokom. Oddeľte žĺtka od bielkov. Žĺtka vyšľahajte do hustej peny a prilejte k čokoláde, ktorá má izbovú teplotu. Pridajte aj rozpustené maslo. Premiešajte a pridajte pyré z červenej repy.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov. V čistej nádobe vyšľahajte bielka. Keď už tvoria špičku, po častiach pridávajte cukor a mixujte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Vyšľahané bielka zmiešajte s čokoládovou zmesou. Miešajte len stierkou, alebo vareškou a na záver pridajte sypké preosiate suroviny. Ak máte dve formy s priemerom 20 cm vyložte ich papierom a potrite maslom. Do jednej formy nalejte dve tretiny, do druhej zvyšnú tretinu. Ak dve formy nemáte, upečte cestá jedno po druhom. Cesto s dvoma tretinami pečte 45 – 50 minút, tretinu cca 25 minút. Po vytiahnutí nechajte cesto 5 až 10 minút vo forme, potom preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  • V hrnci varte na miernom ohni mrazené čučoriedky spolu s krupicovým cukrom. Ten pridajte podľa potreby, chuti a sladkosti čučoriedok. Čučoriedková zmes bude postupne hustnúť, až uvaríte domáci džem. Odstavte a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
  • Vo vodnom kúpeli roztopte čokolády pre oba krémy naraz a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ako prvý si pripravte čokoládový krém s mascarpone. Mascarpone rozmixujte spolu s cukrom, postupne prilievajte smotanu a nakoniec pridajte polovicu z rozpustenej čokolády a na nízkych otáčkach mixujte. Maslový krém pripravíte podobne. Maslo s cukrom a vanilkovým extraktom rozmixujte do peny. Potom postupne pridávajte zvyšnú čokoládu.
  • Väčšie cesto rozrežte na polovicu. Ukladajte jedno na druhé a potierajte domácim džemom a čokoládovým krémom s mascarpone. Tortu nakoniec obaľte maslovým krémom a nechajte v chladničke chvíľu vychladnúť. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu, zalejte ňou vrch torty a dozdobte.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

vianočná torta

vianočná torta

Mižu

Vaše komentáre