Domace zemle

Mega dobré domáce žemle

posted in: Chlieb a pečivo | 0

Recept na dobré mäkké domáce žemle sa zíde vždy. Či už na letné grilovačky a fantastické poctivé burgre, na raňajky s maslom a džemom alebo, ako v tomto prípade, na pravý street food – pulled pork. Pokojne ich posypte sezamom, alebo makom. Predstavivosti sa medze nekladú.

Tento recept je až absurdne jednoduchý a výsledok? Nechajme skromnosť bokom. Vyzerajú ako žemle z obchodu, s jedným malým rozdielom. Vy ste ten šikovný pekár, ktorého ruky miesili cesto, vytvarovali ho a napokon z rúry vytiahli lesklé mäkkučké domáce žemličky.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako #coolinari @coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Domace zemle

kosik

Na mega dobré žemle budete potrebovať (4 ks) :
1 a ½ lyžičky sušeného droždia
125 ml plnotučného mlieka
30 g masla
1 lyžicu kryštálového cukru
1 rozšľahané vajce
280 g hladkej múky
1 lyžičku soli
20 g masla na vymastenie misy a plechu
Na glazúru:
1 žĺtok
1 lyžica mlieka

 

domace zemle

A takto na to:

  • Droždie nasypte do 50 ml vlažného mlieka, nechajte chvíľu postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Zvyšné mlieko ohrejte v hrnci a rozpustite v ňom maslo s cukrom. Nechajte trochu vychladnúť a primiešajte vyšľahané vajce. Vo väčšej mise zmiešajte múku so soľou, v strede spravte jamku a vlejte rozpustené droždie a maslovú zmes. Všetko spolu premiešajte a vytvorte mäkké a lepkavé cesto. Preložte ho na pomúčenú dosku a zhruba 10 minút mieste. V prípade, že je cesto príliš riedke, prisypte múku. Cesto ale musí stále ostať trochu lepkavé.
  • Vložte ho do čistej misy vytretej maslom, prikryte potravinovou fóliou a utierkou a na hodinu až 1 a ½ hodiny uložte na teplé miesto, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte, nechajte 5 – 10 minút zakryté odpočinúť a preložte ho na drevenú dosku. Nadýchaný bochník rozdeľte na 4 rovnaké časti, z každej hnetením vytvarujte guľu a ukladajte na maslom vymastený plech. Prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút odpočívať.
  • Rúru predhrejte na 220 stupňov. Každú žemľu potrite glazúrou zo žĺtka zmiešaného s mliekom. Tajomstvo naozaj lesklých žemlí je v ich potieraní. Natrite žemle prvou vrstvou, nechajte chvíľu vsiaknuť. Náter opakujte ešte dva krát. Pokojne žemle posypte makom, alebo sezamom a vložte do rúry. Pečte cca 15 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť na mriežke.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

domace zemle

domace zemle

domace zemle

domace zemle

domace zemle

Mižu

 

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre