Francúzska cibuľová polievka

posted in: Polievky | 0


Okay, hneď na úvod sa patrí povedať, že klasická francúzska cibuľová polievka je ideálne zimné jedlo. Dokonale zahreje, takže sa hodí na chladné a sychravé alebo dokonca mrazivé dni. No. Vonku zúri jar, dnes bolo aj u nás okolo 20stupňov, nič teda nenasvedčovalo tomu, že by som mal dostať chuť práve na francúzsku cibuľačku. Ale stalo sa a tak vám dnes môžem predstaviť túto výbornú polievku v mojom prevedení, s oštiepkom, teda tak trochu na slovenskú nôtu. Vyznačuje sa jednoduchosťou ingrediencií, cibuľa – víno – vývar – syr, takže určite nebudete mať problém pripraviť si ju tiež.

01-01-IMG_4252

kosik2

Na francúzsku cibuľačku budete potrebovať:
1kg cibule
3dcl suchého bieleho vína
2l hovädzieho vývaru
2 strúčiky cesnaku
2ks bobkového listu
Za hrsť čerstvého tymiánu
Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
2 lyžice masla a 1 lyžicu olivového oleja
chlieb
syr – v našom prípade oštiepok

 

02-02-IMG_4259

 

A takto na to:

  • Očistenú cibuľu si narežte na osminky. V hrnci si roztopte maslo, pridajte olivový olej. Olej zabráni tomu, aby sa vám maslo rýchlo prepálilo. Pridajte narezanú cibuľu. Na miernom plameni smažte asi 20 minút, nezabudnite poriadne miešať, aby sa vám cibuľa nespálila. Potrebujeme ju skaramelizovať, čo je proces, ktorý nejaký čas trvá. Práve chuť karamelizovanej cibule dáva polievke jej príznačnú chuť.
  • Zhruba po 20 minútach pridajte najemno nasekaný cesnak, tymián, bobkový list, osoľte, okoreňte a podlejte vínom. Pri alkohole v kuchyni platí jednoduchá zásada. Pri varení by ste nikdy nemali používať to, čo by ste sami nepili. Preto siahnite po lepšom suchom víne, v mojom prípade to bolo rulandské šedé. Zvyšok vína si vychutnáte po polievke. Premiešajte, pridajte hovädzí vývar a varte asi polhodku. Vývar mám vždy vlastný, sem-tam si ho pripravím a odložím do mrazničky. Nielen hovädzí, ale aj kurací alebo jednoduchý zeleninový. Je tisíckrát lepšie používať svoj vývar ako siahať po kockách bujónu. Je to lacnejšie, kvalitnejšie a hlavne zdravšie, viete, čo v ňom je a je to bez éčiek a chémie.
  • Pripravte si chlieb, odrežte zopár krajcov, jemne potrite olivovým olejom alebo maslom a pripravte si hrianky. Ideálne je ak použijete grilovaciu panvicu, prípadne ak máte tak kontaktný gril. Ja som chlieb opiekol v panini grile, po vytiahnutí som hrianky potrel cesnakom a naukladal na nich na plátky narezaný oštiepok a znovu vložil na gril. Údený oštiepok sa skvele griluje, na hrianke vytvoril nádhery povrch, chrumkavý a zapečený.
  • Hotovú polievku servírujte do misiek, navrch pridajte ešte syr. Pri francúzskej cibuľačke by mal byť celý povrch prikrytý syrom, ja som však mal dosť oštiepka už na samotných hriankach tak som s ním pri polievke už narábal striedmo. Keďže som toasty so syrom zapekal v panini, nebolo nutné už polievku dávať do rúry pod gril. Ak však chcete dosiahnuť chrumkavý a zapečený povrch, na polievku položte chlieb a poriadne zasypte syrom. Vložte pod gril a zapečte.

 

05-05-IMG_4279

06-06-IMG_4288

07-07-IMG_4306

08-08-IMG_4323

09-09-IMG_4330

10-10-IMG_4379

11-11-IMG_4384

14-1-IMG_4393

13-12-IMG_4435

12-13-IMG_4407

 

 

Kamil

Vaše komentáre