demikát

Demikát (slovenská bryndzová polievka)

Demikát patrí medzi skutočné klenoty slovenskej kuchyne. Táto bryndzová polievka sa obyčajne varila vtedy, keď sa varili aj halušky, pretože medzi základné ingrediencie, ktoré sa používali pri výrobe demikátu patrí aj voda po varení halušiek. Nesmie, samozrejme, chýbať bryndza, zemiaky a dobrá slaninka. Niekto do demikátu pridáva aj červenú papriku kvôli krajšej farbe, my sme sa zaobišli aj bez nej a radšej pridali mletú rascu, polievka nám tak viac chutí. A na základ demikátu sme použili jarnú cibuľku z našej záhradky, použiť však môžete aj bežnú cibuľu alebo šalotku. Pri príprave polievky nezabudnite, že voda z halušiek je už dostatočne slaná, slané sú aj bryndza a slanina, takže s ďalším solením veľmi opatrne. No a nemusíme pripomínať, že najlepší demikát pripravíte zo 100% ovčej májovej bryndze, takže sa doň pustite čo najskôr.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

 

kosik

Na demikát budete potrebovať (2 porcie):
125 g 100% ovčej bryndze BILLA Premium
1 menší zemiak
hrsť na kocky nakrájanej slaniny
1 jarnú cibuľu
cca 500 ml vody po varení halušiek
cca 300 ml čistej vody
100 ml šľahačkovej slaniny
1 lyžičku mletej rasce
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
pažítku, slaninový chips na dozdobenie
trochu oleja alebo masti

A takto na to:

Na oleji alebo masti orestujte nadrobno nakrájanú bielu časť jarnej cibule so slaninou. Osoľte a okoreňte korením a rascou. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, dobre premiešajte a zalejte vodou z halušiek. Varte dokým zemiaky nie sú mäkké.

Do polievky rozdrobte bryndzu a často miešajte, bryndza ma tendenciu usádzať sa na dne hrnca. Ak je to potrebné a demikát je veľmi slaný zjemnite ho trochou čistej vody. Prevarte a rozmixujte ponorným tyčovým mixérom. Do demikátu na záver pridajte šľahačkovú smotanu. Na tanieri alebo v miske polievku ľubovoľne dozdobte. My sme použili olivový olej, pažítku zo záhradky a rozdrvený slaninový chips.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

demikát

demikát

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)