Pasta a basta alebo ako si pripraviť dobré domáce cestoviny

Veci sa majú takto. Ak máte chuť na cestoviny môžete skočiť do supermarketu a nejaké si kúpiť. A dnes už zoženiete naozaj skvelé cestoviny, od tých najlacnejších až po také, za ktoré by sa nehanbila ani hociktorá talianská nonna. Od špagiet, cez tagliatelle až po canneloni. Alebo sa na obchod vykašlete a skúsite si pripraviť dobré a poctivé domáce! A verte mi, nie je to nič zložité a s troškou grifu to zvládne každý.

Nie je to žiadna novinka, veď si len spomeňte. Naše staré mamy a mamy ešte nedávno pripravovali cestoviny dosť často doma. Zvyčajne sa jednalo o slovenskú klasiku. Rezance do polievky alebo široké rezance, prípadne fliačky. Cez víkend, niekedy v sobotu, zapravilo sa cesto, pekne ručne a pomocou valčeka sa spracovalo, narezalo na požadovaný tvar a potom na suchom mieste, pekne na doskách a na utierkach sa cestoviny sušili. Nasušené potom vydržali aj niekoľko mesiacov a nemuseli sa kupovať. Dnes je však iná doba, v obchodoch je tovaru neúrekom a ľudia akosi spohodlneli, tak sa nám tento pekný zvyk akosi vytratil. Ako pri všetkom, aj pri cestovinách ale platí, že domáce je domáce, preto zahoďte pohodlnosť a skúste si podľa tohto jednoduchého receptu pripraviť vlastnú taliansku pastu. A nebudete ľutovať.

Receptov na cestoviny je veľmi veľa. Na pravú taliansku pastu by ste mali použiť múku z tvrdej pšenice, tzv. semolinu a vajíčka. Čo región to trošku iný recept. Niekde sa do cesta pridávajú len žĺtka a inde zase celé vajcia. My si však pre tentokrát pripravíme cestoviny podľa toho najjednoduchšieho receptu, nachvíľu zabudneme na semolinu a použijeme obyčajnú hladkú múku typu 00 a  základný vzorec – na 100g múky jedno celé vajce. Z týchto surovín vyrobíte cestoviny, ktoré určite postačia pre jednu osobu. Pripravíme si tagliatelle, široké rezance dlhé asi 30cm a široké okolo 7mm a podávať ich budeme s hráškom, mätou, chilli a parmezánom.

08-05-IMG_4220

Na dobré domáce cestoviny budete potrebovať (pre 2 osoby):
200g hladkej múky typu 00
2 vajcia, podľa možnosti od sliepok z voľného výbehu
a
1 hrnček mrazeného hrášku
1 hrnček zeleninového alebo kuracieho vývaru
hrsť mäty (piepornej, ale môžete použiť aj iný druh)
1ks chilli
1ks jarnej cibuľky
trochu olivového oleja a pár kociek slaniny do základu
parmezán alebo syr typu grana

 

02-10-IMG_6101

 

A takto na to:

  • Cesto síce môžete vymiesiť ručne, ale ak máte doma kuchynský robot tak ho použite, podstatne si tým urýchlite prácu. Nemusíte sa trápiť ani s výmenou nadstavcov, pokojne použite nože. Nasypte doň múku a prihoďte vajcia. Nepridávajte soľ, ani nič iné. Naozaj, len múka a vajcia. Ingrediencie sa v mixéri zmenia na čosi podobné drobenke. V prípade, že by ste mali cesto príliš suché, prilejte trošku vody, ak je mokré prisypte múku.
  • Cesto vyberte na dosku a trošku ho spracujte. Vytvarujte valček, zabaľte do potravinovej fólie a tak na polhodku ho uložte odpočívať do chladničky.
  • Cesto by ste mohli ďalej spracovávať klasicky pomocou valčeka, ideálne však je, keď si zoženiete strojček na cestoviny. Poviem vám, geniálna vecička! Veľa muziky za málo peňazí. Kúpite ho už za dvacku, za nejakých 60 euro si už zaobstaráte veľkú a takmer profesionálnu mašinku. V domácich podmienkach si vystačíte aj s lacnejšou variantou a nebudete ľutovať. Cesto rozdeľte na niekoľko častí, aspoň tak na štyri, trošku ho pritlačte dlaňou, aby sa vám vytvorila placka, ktorá pohodlne vojde medzi valce strojčeka. Nastavte najvyšší stupeň a cesto strojom prejdite. Na najvyššom stupni to zopakujte tak trikrát. Potom zakaždým znižujte stupeň vždy o jeden smerom dole. Cesto sem tam pomúčte, aby sa vám nelepilo. Zastaviť by ste sa mali na stupni č.3, to je tak akurát na tagliatelle.
  • Jednotlivé pláty cesta preložte, najprv vždy na polovicu a potom na ďalšiu a ďalšiu. Poskladané pláty narežte asi na 7mm pásy, roztiahnite, pomúčte a dajte bokom. Pripravte si väčší hrniec, naplnte ho vodou a dajte ju variť.
  • Na panvici alebo širšom kastróle si na olivovom oleji usmažte trochu slaniny, pridajte narezanú jarnú cibuľku a nasekáné chilli, orestujte a pridajte hrnček hrášku. Osobne nemám vôbec nič voči mrazenému hrášku, naopak, doslova ho milujem. Mrazí sa pár hodín po zbere, uchováva si všetky svoje vitamíny a hlavne sladkosť a chuť. Koľkokrát je ideálnejšou voľbou ako hrach, ktorý pár dní stojí v nejakých debničkách. Hrášok tiež trochu orestujte a neskôr zalejte vývarom. Osoľte, dochuťte čerstvo mletým čiernym korením. Nebude to trvať dlho, maximálne tak štyri minúty kým budete mať „omáčku“ hotovú. Nevarte ju dlhšie, hrach by zmenil farbu z krásnej zelenej na takú nijakú sivú a to nik nechce. Pokojne to môžete zjemniť aj lyžicou masla.
  • Do vriacej a osolenej vody vhoďte svoje tagliatelle. A teraz pozor. Klasické cestoviny z obchodu sa varia podľa druhu niekoľko minút. Pri domácich cestovinách je samozrejme všetko inak. Nebude to trvať dlhšie ako 40 sekúnd, maximálne 1 minútu. Čas, ktorý ste venovali príprave cesta a jeho spracovaniu sa vám teraz takto pekne vráti. Pomocou klieští alebo sitka vytiahnite cestoviny a prihoďte k hrášku. Pridajte ešte pár lyžíc vody, v ktorej sa varili. Obsahuje škrob a omáčku spraví zaujímavejšou. Až teraz zasypte mätou, podľa chuti dosoľte a naložte do hlbokých tanierov. Navrch ešte trochu parmezánu, pár kvapiek dobrého olivového oleja a vybavené. ;)

 

1-pasta a basta

04-08-IMG_6125

05-07-IMG_6155

10-02-IMG_6197

11-01-IMG_6201

12-2-IMG_6208

 

Kamil

Vaše komentáre