makovo-slivková linzerka

Linzerka s makom a slivkami (makovo-slivkové pité)

Linzerka s makom a slivkami je našou obmenou veľmi populárneho jablkového pité. Klasická verzia linzerky samozrejme nechýba na našom blogu. Nájdete ju tu: jablkový koláč linzerka. Tento raz sme pre vás pripravili fantastickú makovo – slivkovú verziu, ktorá za originálom nezaostáva absolútne v ničom. Je rovnako krehká a úžasne šťavnatá. Sezóna sliviek je v plnom prúde, tak ich využite správne a upečte spolu s nami linzerku s makom a slivkami.

V recepte nájdete tipy ako si zjednodušiť prácu s vaľkaním cesta a ako koláč nakrájať, bez toho aby sa lámal a krušil.

 

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Linzerka s makom a slivkami

 

kosik

Na linzerku s makom a slivkami budete potrebovať (rozmer plechu 35 x 25 cm):
Na prípravu cesta:
420 g hladkej múky
180 g práškového cukru
250 g masla
2 žĺtka
1 vajce
1 balíček kypriaceho prášku (12 g)
1 balíček vanilkového cukru (20 g)
Na prípravu náplne:
450 g sliviek nakrájaných na kocky
170 g mletého maku
250 g slivkového lekváru
40 g práškového cukru
400 g sliviek nakrájaných na plátky
40 g vanilkového cukru
práškový cukor na posypanie

 

Linzerka s makom a slivkami

A takto na to:

Pripravte cesto: do kuchynského robota s nástavcom nožov vložte všetky ingrediencie na cesto. Rozmixujte, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 30 minút v chladničke odpočívať.

Kým cesto chladne, pripravte makovo – slivkovú náplň a slivky na plátky. V mise zmiešajte mletý mak, slivky nakrájané na kocky, slivkový lekvár a práškový cukor. Cukor pridávajte postupne, ak sú slivky veľmi sladké bude ho stačiť menej. Náplň odložte bokom. Na plátky nakrájajte 400 g sliviek.

Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a vyvaľkajte na rozmer plechu. Pomôžte si papierom na pečenie. Dva papiere na pečenie odstrihnite na veľkosť plechu. Obe polovice cesta vyvaľkajte na papier tak, aby cesto siahalo po okraj papiera zo všetkých štyroch strán. V prípade potreby použite pri vaľkaní trocha múky. Takto vyvaľkané cesto už nebudete musieť na plechu roztláčať a zjednodušíte si prácu.

Do plechu vložte prvý plát cesta s papierom na pečenie a vidličkou ho popichajte. Cesto posypte trochou strúhanky a rovnomerne potrite makovo – slivkovou náplňou. Na vrch poukladajte na plátky nakrájané slivky a posypte ich vanilkovým cukrom. Priložte druhý plát cesta, stiahnite papier na pečenie a popichajte ho vidličkou. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Po vytiahnutí nechajte koláč v plechu vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom. Tento koláč je veľmi krehký a jemný. Preto sa často stáva, že pri krájaní a prekladaní na tácku sa koláč krúši a láme. Máme pre vás tip ako tomu predísť. Koláč po vychladnutí v plechu zabaľte a dajte na 30 minút až hodinu do chladničky. Krájanie a premiestňovanie z plechu bude potom hračka.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Linzerka s makom a slivkami

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)