Plnené perníky

Plnené perníky

posted in: Nezařazené | 0

Perníky patria k tým receptom, ktoré sa u nás doma na Vianoce objavujú každý rok, bez veľkého plánovania, zato s istotou, že potešia. Vôňa perníkového korenia, medu a čerstvo upečeného cesta jednoducho k sviatkom patrí. Tentoraz sme klasické perníky posunuli o krok ďalej – naplnili sme ich slivkovým lekvárom a nakoniec obalili v čokoláde.

Vznikli tak malé sladké kúsky, ktoré sú vláčne, voňavé a majú presne tú rovnováhu chutí, akú od perníkov čakáte. Slivkový lekvár dodá jemnú kyselkavosť, perníkové korenie zasa hrejivý charakter a čokoláda všetko pekne spojí do jedného celku.

Nie je to recept, ktorý by sa snažil byť moderný za každú cenu. Skôr naopak — vychádza z klasiky, ktorú poznáme, len v trochu sviatočnejšej podobe. Plnené perníky sa hodia na vianočný stôl, ako malý darček, ale aj ku káve počas tichého zimného popoludnia.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Plnené perníky

 

kosik

Na plnené perníky budete potrebovať:
120 g masla
160 g kryštálového cukru
160 g medu
500 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
1 čajovú lyžičku perníkového korenia
1 čajovú lyžičku kakaa
2 celé vajcia
slivkový lekvár na plnenie
horkú čokoládu na obaľovanie

 

plnené perníky

A takto na to:

Maslo, cukor a med priveďte k varu. V mise zmiešajte múku, sódu, perníkové korenie a kakao, prilejte vriacu zmes a vareškou všetko zmiešajte. Sypké cesto nechajte vychladnúť. Pridajte do neho vajíčka a mixujte v kuchynskom robote 10 minút.

Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke minimálne 2 hodiny, pokojne cez noc.

Na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkajte cesto na hrúbku 3 mm a vykrajujte. Na polovicu vykrojených perníkov dajte slivkový lekvár a identickým vykrojeným tvarom prikryte náplň a okraje riadne zatlačte, aby lekvár počas pečenia nevytiekol. Pre zjednodušenie lepenia potrite okraje cesta troškou vody, lepšie a ľahšie sa prilepí. Pečte pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút, podľa veľkosti a tvaru. Po vychladnutí obaľte plnené perníky v rozpustenej čokoláde a ľubovoľne dozdobte.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)