halušky s hubovou omáčkou

Halušky s hubovou omáčkou

Halušky s hubovou omáčkou sú našim modernejším poňatím tohto tradičného jedla.

Samotné halušky vám zaiste predstavovať nemusíme. Všetci poznáme bryndzové halušky, halušky s tvarohom teda “hičkoše”, halušky s kapustou alias “strapačky”, halušky so zemiakmi a červenou paprikou u nás prezývané odžabance… Používajú sa aj ako príloha k hlavnému jedlu, alebo na zahustenie polievok. Ich využitie v slovenskej kuchyni je tak variabilné. My máme radi každú jednu verziu. A čo viac, pripravili sme aj svoju modernejšiu úpravu tohto tradičného, jednoduchého a sýteho jedla. Pripravili sme pre vás halušky s hubovou omáčkou.

Naša hubová omáčka obsahuje nádherne voňavé sušené hríby, šampiňóny, je ochutená bylinkami a bielym vínom, vďaka ktorým má jedinečnú chuť. Na záver jej prípravy sa do omáčky zašľaháva žĺtok, ktorý dodá omáčke lesklosť a príjemnú krémovosť. Po zamiešaní halušiek získate fantastické, plnohodnotné hlavné jedlo. Recept na omáčku môžete použiť aj na prípravu iných jedál. Hodí sa ku kuraciemu mäsku, alebo na cestoviny.

Ak uprednostňujete klasickú verziu halušiek, na našom blogu nájdete recept aj na tradičné bryndzové halušky.

 

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na halušky s hubovou omáčkou budete potrebovať (2 porcie):
na omáčku:
1/2 cibule
1 polievkovú lyžicu masla
1/2 strúčiku cesnaku
vetvičku citrónového tymianu
bobkový list
1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
10 g sušených húb
4 ks šampiňóny
1 čajovú lyžičku hladkej múky
150 ml bieleho suchého vína
20 ml šľahačkovej smotany
1 žĺtok
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
pažítku a petržlenovú vňať na dozdobenie
na halušky:
500 g zemiakov
200 g polohrubej múky

 

A takto na to:

Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte vychladnúť. Sušené huby potom riadne rukami vyžmýkajte a vodu v ktorej boli namočené odložte bokom, budeme ňou podlievať omáčku.

Na panvici s rozpusteným maslom restujte na drobno nakrájanú cibuľku. Pridajte nakrájané šampiňóny, sušené huby, tymian, bobkový list, mletú rascu, cesnak, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a premiešajte. Poprášte hubovú zmes hladkou múkou a za stáleho miešania ju nechajte trochu opražiť. Trvá to 1 až 2 minútky. Podlejte bielym vínom, premiešajte a nechajte alkohol z vína odpariť. Podlejte omáčku vodou, v ktorej boli namočené sušené huby a nechajte variť asi 10 minút. Keď sú huby uvarené, zalejte omáčku zahriatou smotanou, vyberte bobkový list, vetvičky tymianu, finálne dochuťte a odstavte.

V čistej mise metličkou rozšľahajte žĺtok. Po lyžiciach k nemu zašľahávajte horúcu omáčku. Postupným ohrievaním žĺtka dosiahnete, že sa z neho nespraví praženica. Takto ohriaty žĺtok prelejte do panvice, znova zapnite sporák a omáčku riadne zamiešajte.

Očistené zemiaky nastrúhajte. Dostanete tak cca 400 g čistej váhy. Nastrúhané zemiaky osolíme. K zemiakom postupne prisypávajte múku a vypracujte nie príliš riedke cesto.

Halušky pretlačte do osolenej vriacej vody pomocou haluškovača, zručnejší možno zvládnu halušky „hádzať“ z dosky (lopárika, denka) pomocou noža. Halušky varte dokým nevyplávajú na povrch. Sceďte.

Do hotovej omáčky vložte čerstvo uvarené halušky, premiešajte aby sa halušky obalili hubovou omáčkou. Na tanieri dozdobte pažítkou a petržlenovou vňaťou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

halušky s hubovou omáčkou

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)