Žihľavové palacinky s krémom z červenej repy

Žihľavové palacinky s krémom z červenej repy

posted in: Hlavné jedlá, Leto | 0
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest1Share on Tumblr0Print this page

Palacinky milujem. S čokoládou, čerstvým ovocím, domácim džemom a zmrzlinou. Nerobievam ich často, pretože pri nich neviem kedy mám dosť. Väčšinou sa prejem, sladko mám až za ušami a nevládzem ani chodiť. Tak som si teda povedala, že skúsim výživnejšiu verziu palaciniek na slano, so žihľavou. Tej je všade veľa. Rastie aj tam kde by nemusela. Predovšetkým tam. Jednoducho burina. Tak prečo ju nevyužiť efektívne?

Priznávam, mala som trochu obavu ako to dopadne. Žihľavu som doteraz v kuchyni používala akurát tak na čaj a s pyré z červenej repy tiež nemám veľkú skúsenosť. Môj experiment však dopadol na jednotku, preto som sa rozhodla spísať pre vás recept. U nás doma budeme žihľavové palacinky istotne robiť pravidelne. Kreativite sa medze nekladú, skúšajte akúkoľvek obmenu so slanou náplňou, stále budú fantastické.

palacinky

kosik

Na žihľavové palacinky budete potrebovať:
80 g polohrubej múky
1 celé vajce
120 ml mlieka
4 plné hrste žihľavových listov
soľ
kozí syr
Na prípravu krému z červenej repy budete potrebovať:
1 malá zemiak
soľ
1 malá červená repa
1 lyžicu čerstvého chrenu
2 vetvičky tymianu
1 vetvička rozmarínu
čerstvé mleté korenie
20 ml smotany

palacinky

A takto na to:

Najprv si pripravte krém. Červenú repu uvarte v šupe, olúpte a rozmixujte, kým nevznikne kaša. Tú prepasírujte cez sito do čistej misy. Zemiak očistite, nakrájajte na kocky a varte v osolenej vode. Smotanu s chrenom, tymianom a rozmarínom zahrejte a nechajte aspoň 10 minút lúhovať. Uvarené zemiaky zlejte, cez sitko do nich nalejte smotanu a mixujte ručným mixérom dohladka. Zmiešajte s pyré z červenej repy, dochuťte soľou, čiernym korením a nechajte bokom.

Pripravte cesto na palacinky. Žihľavu vložte do sita, zalejte vriacou vodou a nadrobno rozmixujte s trochou mlieka. Zvyšné mlieko nalejte do čistej misy, pridajte vajce, soľ, rozmixovanú žihľavu a poriadne metličkou premiešajte. Cesto by malo byť trochu hustejšie, ale stále liate. Panvicu s trochou rastlinného oleja ohrejte. Nalejte cesto a krúživým pohybom ho rozlejte po celom obvode panvice. Palacinku opečte aj z opačnej strany.

Upečené palacinky naplňte krémom z červenej repy, kozím syrom a zrolujte. Je to dobrota.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

palacinky

palacinky

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest1Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre