Tortičky Caprese

posted in: Niečo malé | 0

Každý pozná hádam najznámejší taliansky šalát caprese (šalát z Capri). Vyniká skromnosťou a farebnosťou. Nakrájané plátky paradajky, kombinované s dobrou mozzarellou, bazalkou a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a v tomto prípade to platí niekoľkonásobne. Je obľúbeným letným predjedlom, takým ľahkým osviežením počas horúceho dňa.

Tortičky caprese sú jeho jemnou variáciou, lístkové cesto, paradajka, syr, bazalka. Tak jednoduché, že ich zvládne úplne každý a rozhodne sa pri tom nezapotí. Ideálne sú podávané za tepla, kedy je syr ešte mäkký a nestihol znovu stuhnúť. Niečo malé k telke, alebo len tak, ako rýchly snack na zahnanie hladu.

caprese tarts

 

kosik

Na tortičky caprese budete potrebovať:
1ks chladeného lístkového cesta
cherry paradajky (pokojne však môžete siahnuť aj po klasických paradajkách)
1ks mozzarella
hrsť čerstvej bazalky
olivový olej EV
soľ, trochu čerstvo mletého čierneho korenia

 

2-07-IMG_5774

A takto na to:

  • Fajn, hneď v úvode treba povedať, že toto nie je žiadne veľké varenie, preto si zaobstarajte chladené lístkové cesto, ktoré je viacmenej hneď pripravené na jeho spracovanie. Nemusíte tak strácať čas s jeho prípravou. V prípade, že si chcete urobiť cesto vlastné a zvládate to, okay, tí, ktorí by si to chceli len vyskúšať pozrite si jeden z množstva receptov, napr. tu. Cesto rozbaľte, papier, v ktorom je zvinuté budete používať aj na pečenie. Môžte ho ešte trošku prejsť valčekom.
  • Pomocou pohára vykrajujte kolieska, s priemerom okolo 5 až 7cm, veľkosť si však môžete upraviť podľa seba. Na kolieska ukladajte nakrájané paradajky, jemne pokvapkajte olivovým olejom a osoľte. Uložte na papieri na plech, dajte do rúry vyhriatej na 200 stupňov, tak na 15 minút. Kolieska si ale v rúre sledujte, pohľadom by ste mali vedieť určiť kedy sú hotové, takže sa času príliš nedržte. Keď sú upečené vyberte ich a naukladajte na nich na plátky nakrájanú mozzarellu a lístočky bazalky. Možno trochu čierneho korenia, kvapka olivového oleja a ešte na minútku do rúry. Hotovo! Podávajte ešte teplé.
  • PS: Skúsiť môžete aj iné varianty, mne sa cesto zvýšilo, tak som kolieska naukladal do plechu na muffiny, na každé koliesko potom plátok plesnivého syra, sušenú šunku, trošku olivového oleja a vybavené. Piekol som to presne rovnako, po vybratí už len zasypať čerstvou petržlenovou vňaťou a mňam! :)

 

8-06-IMG_5815

1-01-IMG_5837

6-03-IMG_5855

 

Kamil

Vaše komentáre