Shakshuka recept

Shakshuka a chlebové placky piadina

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest8Share on Tumblr0Print this page

Toto jedlo by sme pokojne mohli nazvať aj letom na tanieri. Žltá, zelená a červená sú jeho hlavnými farbami. Shakshuka (čítaj šakšuka) je pôvodne severoafrické jedlo, ktoré sa varí prakticky na celom blízkom východe a je veľmi podobné nášmu leču. Býva však doplnené o vajíčka, ktoré sa na záver pridávajú do omáčky a nechajú zapiecť v rúre. Pripraviť si ho môžete ako výdatné raňajky, či parádny letný obed alebo večeru. My sme si k nemu upiekli aj talianske chlebové placky piadina, ktoré sme namáčali do vajíčok a omáčky. Paráda. Dokonalá chuť leta.

Shakshuka recept

kosik

Na shakshuku budete potrebovať (pre 2 osoby):
4 väčšie zrelé paradajky
zelenú, červenú a žltú papriku
2 cibule
1 chilli papričku
lyžičku rasce
lyžičku sladkej červenej papriky
3 vajcia
2 strúčiky cesnaku
hrsť petržlenovej vňate
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
olivový olej extra virgin

 

Na chlebové placky piadina (8 ks)
2 lyžičky sušených kvasníc
2 lyžičky cukru
75 ml vody
500 g hladkej múky
2,5 lyžičky soli
1 lyžička olivového oleja
250 ml sódy

 

shakshuka recept

A takto na to: Shakshuka

Nakrájanú cibuľu osmažte na troche olivového oleja. Pridajte nasekaný cesnak a rascu, orestujte. Prihoďte aj mletú červenú papriku, pozor aby ste ju nespálili. Po chvíľke pridajte chilli, nasekané paradajky a všetky tri druhy papriky. Duste podobne, ako naše lečo. Ak chcete mať viac omáčky po čase podlejte trochou horúcej vody. Osoľte a okoreňte. Asi po polhodine rozklepnite do shakshuky vajička, nemiešajte a dajte do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 5 až 7 minút, dokým nebudú vajíčka hotové. Na záver posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

A takto na to: Piadina

Kvasnice a cukor vsypte do misy s vodou. Nechajte 5 minút a premiešajte, aby sa kvasnice rozpustili. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. Do stredu spravte jamku a vlejte do nej rozpustené kvasnice, olej a 150 ml sódy. Zmiešajte a vytvorte jemne vlhké cesto. Preložte na pomúčenú dosku a mieste kým cesto nie je pružné a hladké. Preložte do čistej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste hodinu a pol. Zdvojnásobí svoj objem. Potom premiešajte a nechajte ešte desať minút odpočívať. Cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí a vytvarujte placky o veľkosti asi 15 cm s hrúbkou asi 1 cm. Panvicu poriadne rozohrejte, asi 10 minút na strednom plameni. Placky opekajte 5 minút z každej strany. Keď ich kladiete na panvicu pritlačte ich, aby sa nevytvárali bubliny. Hotové placky ukladajte na seba a prikryte čistou utierkou.

Hotové placky podávajte s shakshukou, trhajte ich a namáčajte do tohto fantastického letného jedla.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

shakshuka recept

Kamil a Mižu

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest8Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre