Pravé spišské zemiakové pirohy


Nenechajte sa pomýliť prezentačnou fotkou. Pravé *spišské pirohy samozrejme nie sú pečené, ale k tomu, prečo som zvolil ako hlavný práve tento obrázok sa ešte dostaneme. Ale pekne po poriadku.

Pirohy sú tradičné slovenské jedlo, základom je múka, vajcia a pretlačené zemiaky. Z prísad sa vytvorí cesto a z neho sa vykrajujú kolieska, najčastejšie sa plnia tvarohom alebo lekvárom, lepia do výsledného tvaru a varia vo vode. Zvyknú sa posypať cukrom, opečenou strúhankou a rozpusteným maslom. Tak to aspoň funguje na väčšine územia Slovenska. Existuje samozrejme potom hneď niekoľko ďalších variant, mäsové, špenátové, kdejaké zeleninové a podobne, ale to sa už klasikou zrejme nazvať nedá. Okay, toľko zo základnej teórie.

Úprimne, nikdy som neprišiel na chuť pirohom plneným teplým lekvárom. Občas ich pripravovala babka počas letných prázdnin, keď som u nej trávil leto. Omnoho radšej som mal a stále mám osvedčenú spišskú klasiku – pirohy plnené zemiakmi s brydzou, jemne nasekanou cibuľkou a pažitkou. Omastené slaninkou a troškou masla, doplnené o poriadny kus kyslej smotany. To jedlo proste zbožňujem a určite nie som sám. Popravde, ja ani nepoznám človeka, ktorý by nemal rád zemiakové pirohy. Sú skutočnou delikatesou a určite by sa za ne nehanbili ani taliani a tí o cestovinách čosi vedia! U nás sa vždy robia na desiatky, posledne sme ich pripravili hneď 100, ale pamätám na časy, keď ich bolo 200 a aj viac. Poviete si, čo s takým obrovským množstvom? Vyskúšajte a hneď pochopíte, že ich nikdy nie je veľa. A až by sa vám náhodou zvýšili? Na druhý deň sú geniálne jemne opečené na panvici, ako výdatné víkendové raňajky. A preto aj tá titulka.

*pre úplnosť dodávam, že takto sa pirohy pripravujú aj na Liptove a určite aj v iných regiónoch slovenska, určite na Zemplíne aj keď tam sa pripravujú z tatarčenej (pohánkovej) múky.

 

12-12-IMG_5328

kosik2

Na zaručene pravé spišské pirohy budete potrebovať:
1kg polohrubej múky
2 vajcia (ak nemáte k dispozícií domáce, siahnite pls. po vajciach od sliepok z voľného výbehu)
2dl vlažnej vody
štipka soli
1kg zemiakov
250g bryndze
cibuľu, jarnú cibuľku a pažítku
kyslú smotanu
poriadny kus slaniny a maslo

 

02-02-IMG_4965

 

A takto na to:

 

  • Povedzme si, že pripraviť dobré pirohy už chce trochu kumštu a coolinárskej zručnosti. Ale tú máme, nie? Tak teda, pripravte si všetky suroviny, očistite zemiaky, narežte na kocky a dajte variť. Až budú mäkké sceďte ich a poriadne popučte. Odoberte asi dve hrste bokom, budete ich pridávať do cesta. Do zvyšných zemiakov nasekajte cibuľku úplne najemno, tak ako najlepšie viete. Prihoďte aj pažitku. Koľko jej pridáte je už samozrejme na vás. Niekto do zemiakov dáva aj štipku mletej papriky, ale to len kvôli farbe. Do masy vmiešajte aj jednu celú bryndzu a trochu masla. Práve sme si vytvorili plnku a fakt to nebolo nič zložité, nie?
  • Cesto si pripravíte z múky, do ktorej pridáte dve celé vajcia, zemiaky, vodu, štipku soli. Poriadne ho vypracujte a rozdeľte asi na tri kusy. Staré mamy hovorievali, že pirohy sú len také dobré ako dobre je vymiesené. Neprežente to však, cesto by bolo príliš tvrdé.
  • Prichádza zábavnejšia časť celého procesu, cesto vyvaľkajte, vezmite si nejaký hrnček alebo pohárik, najlepšie taký akú výslednú veľkosť pirohov očakávate. Vykrajujte kolieska a zvyšky cesta dajte bokom, tak aby sa nepolepili. Tieto zvyšky, malé trojuholníčky, budeme variť spolu s pirohami a budú naozaj fantastické a výslednému efektu len dodaju na punce originálnosti a domácom charaktere!
  • Na kolieska ukladajte malé guličky z pripravenej zemiakovo-bryndzovej plnky. Pekne do stredu. Pirohy potom preložte a kraje cesta spolu zlepte rukami. Nemusíte používať žiadnu vodu, len poriadne zatlačte, aby sa vám nerozpadli a nerozvarili.
  • Pripravte si poriadne veľký hrniec, nechajte zovrieť vodu, osoľte ako keď idete variť iné cestoviny a pirohy do nej nahádžte. Menej je niekedy viac, postupujte po fázach, aby sa vám navzájom nepolepili.
  • Hotové pirohy vytiahnite cedníkom z vody, v žiadnom prípade ich nepremývajte. Naukladajte na tanier, omastite slaninkou, trochou masla, pridajte nakrájanú jarnú cibuľku a poriadny kopček kyslej smotany. A doprajte si k ním aj hrnček čerstvého mlieka.
  • Ak sa vám pirohy zvýšia, na druhý deň ich opražte na panvici z každej strany do zlatova a podávajte s kyslou smotanou. Vlastne, ja sa neviem rozhodnúť, ktoré mi chutia viac. :)

 

01-01-IMG_4900

03-03-IMG_4981

04-04-IMG_5021

05-05-IMG_5030

06-06-IMG_5056

07-07-IMG_5118

08-08-IMG_5120

09-09-IMG_5201

10-10-IMG_5280

13-13-IMG_5330

11-11-IMG_5294

17-17-IMG_5428

18-16-IMG_5452

 

Kamil

Vaše komentáre