polievka z pecenych paradajok, recept

Polievka z pečených paradajok

posted in: Polievky | 0

Mám rád polievky. Svieže letné, výdatné desiatové, s mäsom alebo bez, proste akéhokoľvek druhu. Polievky sú fasa. Tak napríklad taká paradajková, nie z pretlaku, ale poctivá z čerstvých paradajok, to je naozaj luxusná vec. V lete sme si ju pripravili hádam päťkrát. V paradajkách je ukrytá všetká chuť leta a keď si z nich uvaríte polievku tá chuť sa ešte znásobí. Pridajte pár byliniek a syr a máte naozaj leto na tanieri. 

Obyčajne si pripravujeme klasiku, tentokrát som však dostal chuť na menšiu zmenu. Na trhu som zohnal krásne san marzano, šťavnaté podlhovasté paradajky, ktoré sú ako stvorené na tento recept.

polievka z pecenych paradajok, recept

kosik2

Na polievku z pečených paradajok budete potrebovať (asi pre 4 osoby): 
1,5 kg paradajok san marzano
1 červenú papriku
1 cibuľu
hrsť čerstvého oregana
4 lyžičky hnedého cukru
1 chilli
2 strúčiky cesnaku
parmezán alebo syr s bielou plesňou (podľa chuti)
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
olivový olej EV
čerstvú bazalku
 

polievka z pecenych paradajok, recept

 

A takto na to:

  • Umyté paradajky a papriku rozrežte na polovice a naukladajte na plech vystlaný alobalom. Poriadne osoľte a okoreňte, prelejte olivovým olejom, pridajte natrhané oregano a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Paradajky pečte asi 25 minút.
  • V hrnci si urestujte cibuľku, ktorá bude tvoriť základ polievky. Pekne do sklovita. Pridajte hnedý cukor. V mixéri spracujte pečené paradajky spolu s chilli a cesnakom a celú masu pridajte k cibuľke. Podlejte trochou vody, pridajte ešte trochu olivového oleja a veľmi krátko povarte. Dochuťte soľou a korením.
  • Na tanieri dozdobte bazalkou a parmezánom. Ja som skúsil aj druhú verziu, do smaltového hrnčeka som pridal syr s bielou plesňou a jemne zapiekol v rúre.

 

polievka z pecenych paradajok, receptpolievka z pecenych paradajok, recept

polievka z pecenych paradajok, recept

polievka z pecenych paradajok, recept

polievka z pecenych paradajok, recept

Kamil

Vaše komentáre