Perníková torta

Perníková torta

posted in: Leto, Sladký život | 0
Share on Facebook38Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest1Share on Tumblr0Print this page

Keď u nás doma pripravujeme párty pre našich známych a rodinu, vždy to s jedlom preženieme. Stôl sa ohýba, Kamil griluje všakovaké fajnové mäská naložené v čerstvých bylinkách a skvelých omáčkach, pripraví minimálne dva druhy šalátov a ja pripravujem sladké. Torty pečiem takmer každý víkend. Preto, keď mám možnosť, tak sa rozšupnem a nepečiem niečo nové. K svojim narodeninám som si napiekla dokonca až dve torty. Prvá, ovocná sa zjedla takou rýchlosťou, že som sa nestačila diviť. A keďže som sa čím skôr chcela venovať hosťom, potrebovala som vyčarovať niečo rýchle, jednoduché, samozrejme nie menej dobré.

Druhá, perníková torta bola tiež fantastická a zjedla sa takou istou rýchlosťou. Perníkové cesto ochutené škoricou, zázvorom, medom a pomarančovou šťavou je lahodné. Na jazyku sa rozplýva. No a krém? Veľmi jednoduchý. Mix kokosového mlieka a mascarpone. Dozdobiť ju môžete naozaj čímkoľvek. Ja som použila celé a lupene jedlých kvetov a tiež čučoriedky.

Ak chcete prekvapiť svojich najbližších jednoduchým, ale neskutočne dobrým dezertom, tak túto perníkovú tortu vám vrelo odporúčam.

pernikova_torta

kosik

Na perníkovú tortu budete potrebovať:
300 g hladkej múky
1 lyžičku kypriaceho prášku
½ lyžičky jedlej sódy
štipku soli
2 lyžičky mletej škorice
½ lyžičky mletého zázvoru
150 g kryštálového cukru
135 g oleja
175 g medu
1 celé vajce
1 žĺtok
šťavu z 1 pomaranča
125 ml cmaru (dá sa zameniť kyslou smotanou)
Na krém budete potrebovať:
350 g mascarpone
2 lyžice kokosového mlieka
30 g práškového cukru

 

 

pernikova_torta

A takto na to:

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Múku premiešajte vo veľkej mise s kypriacim práškom, sódou, soľou, škoricou a zázvorom. V druhej mise mixujte cukor, olej, med, vajce, žĺtok asi 5 minút do peny, potom pridajte pomarančovú šťavu a cmar. Opäť mixujte. Na záver postupne pridávajte sypkú múčnu zmes, mixujte, kým sa suroviny neprepoja. Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a potrite maslom. Cesto nalejte do formy a pečte približne 45 – 50 minút. Upečené cesto skontrolujte čistou špilkou. Po vytiahnutí z cesta by mala byť suchá a čistá. Cesto vyberte z formy a nechajte ho pri izbovej teplote vychladnúť.

V čistej mise mixujte mascarpone s práškovým cukrom. Podľa vlastnej chuti pridajte kokosové mlieko a znova mixujte. Hotový krém stierkou naneste na upečené cesto a dozdobte. Korpus musí byť pri nanášaní krému úplne vychladený, inak by sa krém rozpustil.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

pernikova_torta

pernikova_torta

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Share on Facebook38Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest1Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre