osso buco

Osso Buco

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest1Share on Tumblr0Print this page

Pred pár dňami sa na facebooku Becherovky mohli ľudia sami rozhodnúť z akých ingrediencií pripravíme náš ďalší recept. Voľba padla na bylinky a paradajky. Hneď nám bolo jasné aké jedlo uvaríme. Osso Buco. Toto jedlo je talianskou klasikou, pochádza z okolia Milána, populárne je však v celom svete. Osso znamená kosť a buco zase diera, takže kosť s dierou a v tej diere je kopec špiku, ktorý jedlu dodáva dokonalú chuť. Tajomstvom je pomalá príprava a trpezlivosť. Ale žiadna veľká drina to pre vás nebude.

Klasického receptu na Osso Buco sme sa však nedržali úplne. Biele víno nahradilo červené, keďže bolo otvorené. Tesne pred koncom varenia sme dokonca k mäsku pridali aj našu obľúbenú červenú fazuľu. A namiesto rizota, či polenty, ktoré sú bežnou prílohou k tomuto jedlu sme dali prednosť pite. Je to komfortné zimné jedlo a u nás bude na stole častejšie. A po jedle určite nezabudneme ani na kalíštek Becherovky. Lebo ak sa k niečomu na 100% hodí tak k tomuto.

osso buco

kosik

Na Osso Buco budete potrebovať (porcia pre 2 osoby)
hovädziu kližku s kosťou – asi polkilovú hmotnosť
1 mrkvu
1 petržlen
polovicu zelera
650 ml pasírovaných paradajok
2 dcl červeného vína
8 kríčkových paradajok
4 stredne veľké šalotky
250 ml hovädzieho vývaru
1 chilli papričku
konzervu červenej fazule
rozmarín
2 lyžice cukru
3 strúčiky cesnaku
nasekanú petržlenovú vňať
bobkový list – 3 ks
guličky nového korenia
lístky bazalky
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
lyžicu bravčovej masti

osso buco

A takto na to:

Mäso umyte a osušte, osoľte a okoreňte. Na bravčovej masti mäso opečte z oboch strán, aby sa zatiahlo. Vyberte ho bokom. Na výpeku orestujte na hrubo nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen, cesnak a šalotky, pridajte rozmarín, korenie, chilli a bobkový list. Asi po desiatich minútach k zelenine pridajte kríčkové paradajky rozdelené na polovicu, pasírované paradajky, cukor, víno, hovädzí vývar a mäso. Duchuťte soľou a korením.

Mäso pečte v rúre pri teplote 200 stupňov prvých 15 minút, potom pri 160 stupňoch ďalšie asi 3 hodiny. Občas miešajte a kontrolujte. 15 minút pred koncom varenia pridajte aj konzervu fazule. Hotové jedlo dochuťte petržlenovou vňaťou a bazalkou. Podávajte s domácou pitou. K tomuto jedlu sa však výborne hodí aj rizoto, polenta alebo zemiaky.

Tu si stiahnete recept v PDF.

Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

osso buco

osso buco

osso buco

osso buco

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest1Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre