Osie hniezda

Tento recept nám na blogu jednoznačne chýbal. Tradičné osie hniezda, ktoré sa hodia na raňajky, desiatu alebo ako sladký dezert za obedom. Moja mamka ich voľakedy pripravovala dosť často. Ale robila také miniatúrne hniezdočka, ako jednohubky. A my sme ich so sestrou milovali. Brávali sme si ich vždy v pondelok na desiatu do školy.

Cez víkend som ich upiekla (tentokrát v bežnej veľkosti) a bola to slasť. Jedli sme ich s vyloženými nohami a bolo mi jedno, či mám škoricu až za ušami. Samozrejme najlepšie sú čerstvé, ešte trochu teplé. Výborná voľba na chladné dni.

kosik

Na prípravu osích hniezd budete potrebovať (14 ks):
460 g polohrubej múky
7 g sušeného droždia
1 polievkovú lyžicu medu
1 lyžičku soli
1 vajce
250 ml vlažnej vody
20 g mäkkého masla na vymastenie
Na náplň:
100 g rozpusteného masla
2 balíčky mletej škorice
50 g škoricového cukru
50 g vanilkového cukru
50 g rozpusteného masla na potieranie

A takto na to:

Pripravte cesto. Do misy od robota navážte všetky suroviny, múku, droždie, med, soľ, vajce a vodu. Použite hákový nástavec a nechajte miesiť 10 minút. Trochu lepkavé cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujte bochník a vložte do maslom vymastenej, čistej misy. Misu prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte 1 hodinu kysnúť.

Cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte do obdĺžnika 30×50 cm. Celý plát potrite rozpusteným maslom, posypte striedavo škoricou, škoricovým a vanilkovým cukrom. Po dĺžke cesto zrolujte a nakrájajte ostrím nožom na štrnásť približne rovnakých dielov hrubých cca 6 cm. Ukladajte na dva plechy vystlané papierom na pečenie rezom hore. Prikryte utierkou na 30 minút a nechajte podkysnúť.  Pred pečením potrite hniezda roztopeným maslom a vložte do rúry rozohriatej na 180 stupňov na 15 – 20 minút.

Ja som ich piekla vo svojej profi teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov 8 minút. Čas pečenia si teda musíte odsledovať podľa svojej rúry.

Tu si stiahnete recept v PDF.

Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre