Obrátený rebarborový koláč

posted in: Leto, Sladký život | 0

Za posledné roky stratila rebarbora v našich kuchyniach svoje postavenie, ale kedysi nechýbala v žiadnej záhradke našich babičiek. Možno sa tak stalo kvôli jej výrazne kyslej chuti, kvôli ktorej je potrebné pridať veľké množstvo cukru. Avšak raz – dvakrát za sezónu sa kvôli tomuto koláču oplatí privrieť oči.

recept

 

kosik

Na obrátený rebarborový koláč budete potrebovať:
450g rebarbory
180g polohrubej múky
180g kryštálového cukru
60g hnedého cukru
60g plus 125 g masla
3 vajcia
1 lyžica mlieka
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1⁄2 lyžičky soli
panvicu
a na ozdobnie
1 lyžicu mandľových lupienkov a
praškový cukor

 

rebarbora

A takto na to:

  • Trúbu si predhrejeme na 180 stupňov. Rebarboru očistíme a nakrájame na kúsky veľké 4cm. Hnedý cukor a 6og masla rozpustíme v panvici s odnímateľnou rukoväťou alebo v zapekacej mise až sa nam vytvorí karamel. Odstavíme a do panvice nasypeme pripravenú rebarboru. Teraz necháme všetko pekne vychladnúť…
  • Zvyšné maslo vymiešame s kryštálovým cukrom, postupne prešľaháme vajíčka a múku premiešanú s práškom do pečiva. Zakončíme to soľou a lyžicou mlieka. Vzniklo nám takto sladučké cesto, ktoré vykompenzuje kyslosť rebarbory. Cesto opatrne rozprestrieme stierkou na vychladnutú rebarboru a môžeme piecť. Trvá to 30 – 40min. Koláč je hotový vtedy, keď zapichnuté špáratko ostane suché.
  • Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť (20 min.) preklopíme na servírovací tanier a posypeme ľahko opraženými mandľovými lupienkami a práškovým cukrom. Rebarbora je vraj najchutnejšia do Jána (24.6.) tak šup šup…

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

rebarbora koláč

koláč rebarbora

rebarborový koláč

 

Nasťa

Vaše komentáre